Forsvarschef får kritik for at true ansattes ytringsfrihed

Folketingets Ombudsmand kommer med en hård kritik af forsvarschefen for at true sine ansattes ytringsfrihed under en tale i Karup.

Forsvarschef Peter Bartram

Ret ind ellers er det ud af det danske forsvar.
    
Firkantet sagt var det beskeden fra forsvarschef Peter Bartram, da han under besøg på kaserner truede med at fyre "illoyale" medarbejdere, som eksempelvis kritiserer forsvarsledelsen på sociale medier.
    
Nu er det imidlertid forsvarschefens tur til at modtage en ordentlig reprimande. Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, kritiserer ham for at skabe usikkerhed om de ansattes ytringsfrihed:
    
- Under et besøg på flyvestation Karup sagde han blandt andet, at han havde til hensigt at fyre de folk, han kunne komme af sted med, og som han syntes var direkte illoyale.
    
- Det opfatter vi som en trussel over for de ansatte og deres grundlovssikrede ytringsfrihed. Det er meget kritisabelt.
    
Den usædvanligt skarpe kritik kommer, efter DR Nyheder kom i besiddelse af en optagelse fra kasernen i Karup, som blev optaget af Forsvaret og siden lagt på Forsvarets intranet.
    
Forsvarschefen er ifølge DR Nyheders oplysninger kommet med lignende udmeldinger på en række andre baser og kaserner. Den opførsel sømmer sig ikke for en officer på Peter Bartrams niveau, fastslår ombudsmanden.
    
Spørgsmål: Skal forsvarschefen ikke have lidt albuerum til at kunne indskærpe tonen i Forsvaret, som jo ikke er en helt normal offentlig arbejdsplads?
    
- Det er ikke en almindelig offentlig arbejdsplads, det er rigtigt. Og hvis han mere generelt havde adresseret tonen i debatten, var han velkommen til det, siger Jørgen Steen Sørensen.
    
- Men ansatte i Forsvaret har samme ytringsfrihed som andre offentligt ansatte, så længe man gør det klart, at man taler som privatperson. Det kan hverken forsvarschefen eller andre lave om på.
 
Det har ikke været muligt at få et interview med Peter Bartram selv, men i en skriftlig kommentar på Forsvarets hjemmeside udtaler han:
    
- Jeg tager kritikken til efterretning, for der skal ikke være tvivl om, at forsvarets ansatte har samme vide rammer for at ytre sig, som andre offentligt ansatte.
        
Ombudsmanden finder det dog tvivlsomt, om det er nok til at sikre, at Forsvarets ansatte ikke afholder sig fra at komme med offentlig kritik af Forsvaret.
    
- Man skal huske på, at forsvarschefen har en meget stor autoritet. Når han udtrykker sig så bastant og firkantet, så er det ikke nogen selvfølge, at der er støvsuget færdigt, selv om han beklager på Facebook, siger Jørgen Steen Sørensen.
    
Forsvarsminister er enig i kritikken

    
Forsvarsminister Peter Christensen (V) er enig i ombudsmandens kritik, men ministeren har fortsat tillid til forsvarschefen.
    
- Jeg synes ikke, man skal gå rundt og true folk med fyringer. Så jeg er enig i ombudsmandens kritik, siger Peter Christensen. Jeg tager selvfølgelig ombudsmandens beslutning til efterretning. Det gør forsvarschefen også. Han har også sagt undskyld.
    
- For mig er det vigtigt at slå fast, at alle i Forsvaret har samme ytringsfrihed. Men fremadrettet er der behov for at få afklaret, hvornår man udtaler sig som privatperson, og hvornår man udtaler sig som ansat i Forsvaret.
    
- Hvis man har uniform på, så repræsenterer man Forsvaret, siger Peter Christensen.
    
Han anser nu sagen for lukket for sit eget vedkommende:
    

/ritzau/