Danmarksmesterskaberne i østersåbning: Forsvarende juniormester kæmper for at genvinde titlen

Flere tusind mennesker var lørdag samlet i teltet på havnen i Nykøbing Mors for at følge danmarksmesterskabet i blandt andet østersåbning.

Jesper Madsen imens han forsøger at forsvare sin DM titel.
Jesper Madsen imens han forsøger at forsvare sin DM titel.
Foto: Katrine Angel, TV MIDTVEST

Det store hvide telt på Havnen i Nykøbing Mors summer af forventning. 150 gæster får serveret champagnebrunch af de skjorteklædte tjenere. Blød jazz flyder ud af højtalerne. I dag skal fire danmarksmestre kåres.

Den selvudnævnte skaldyrshovedstad afholder i weekenden østers- og muslingepræmiere, og lørdag skal der findes en danmarksmester i både østersåbning – junior og senior, champagnesabling og østersgastronomi.

Den 22-årige Jesper Madsen kommer fra Holstebro, og i dag skal han forsøge at forsvare sit danmarksmesterskab fra sidste år, hvor han vandt DM i østersåbning for juniorrækken ved at åbne 15 østers på to minutter og 50 sekunder. Man må maksimalt være 25 år, når man stiller op i juniorrækken.

- Lige nu er jeg ikke så nervøs. Men jeg håber da, at jeg kan gå videre til finalen. Det kunne være fedt, siger Jesper Madsen, inden han går på scenen til de indledende runder.

Lærer fik Jesper med

Jesper er kokkeelev på Anlægspavillonen i Holstebro, og at han skulle ende med at skulle forsvare en titel som danmarksmester, skete ved en tilfældighed.

- Min lærer Anders er koordinator på skaldyrsfestivalen, så han foreslog mig, at jeg skulle stille op sidste år, siger Jesper Madsen.

Siden sidste år er cirka 50 østers blevet åbnet af den unge kokkeelevs kniv, og han er derfor ikke vild med at spå om sine vinderchancer.

1:24
Se indslag: For anden gang har Skaldyrsfestivalen på Mors dedikeret en hel dag til børnene.
Foto: TV MIDTVEST, arkiv.

Den indledende runde

Selvom den beskedne vestjyde ikke er meget for at gøre sin egen optræden sidste år til noget særligt, tager publikum imod ham med stort bifald, da han indtager scenen i den indledende runde i østersåbning.

 
 
Foto: Katrine Angel, TV MIDTVEST

 

Med utrolig fingernemhed åbner Jesper Madsen hurtigst blandt feltet 15 østers på to minutter og 11 sekunder. Men det er ikke nok at være hurtig. Man skal også være præcis.

Man kan nemlig blandt andet tildeles strafsekunder, hvis man prikker hul i de østers, man åbner, eller hvis man efterlader skaller nede i delikatessen.

- Jeg synes, det gik godt. Jeg forventer at have en plads i finalen, fortæller Jesper Madsen, inden strafsekunderne er tildelt.

Østersgastronomi

Ikke nok med Jesper Madsen kæmper for at vinde titlen som juniordanmarksmester i østersåbning, stiller han i år for første gang også op i østersgastronomi.
- Jeg kan godt lide at lave mad, og jeg synes, det er sjovt at være med i konkurrencer, siger Jesper Madsen.

Sådan her endte Jesper og Jacobs ret med at se ud foran dommerne.
Sådan her endte Jesper og Jacobs ret med at se ud foran dommerne.
Foto: Katrine Angel, TV MIDTVEST

Han stiller op til denne konkurrence sammen med sin kollega Jacob Jensbye fra Anlægspavillonen, som faktisk er på kokkelandsholdet, med en ret der består af østers i en variation af kål, æbler og kartofler.

- Vi er godt med. Vi er næsten klar til at servere, fortæller Jesper Madsen kort tid før holdet skal servere for de fem dommere, der skal kåre den bedste gastronomiske kreation med østers.

Jesper Madsen og makkeren kommer ikke på podiet for deres ret med østers.

Afgørelsens time

Jesper går videre til juniorfinalen sammen med tre andre håbefulde østersåbnere.

Med en imponerende præstation barberer Jesper Madsen 36 sekunder af sin tid fra indledende runde, og får åbnet 15 østers på bare et minut og 35 sekunder, og er færdig lang tid før sine konkurrenter.

Nu er det blot op til dommerne at vurdere, om der skal uddeles strafsekunder.

Alle deltagerne kaldes på scenen, og vinderen kåres. Endnu engang kan Jesper Madsen kalde sig danmarksmester i østersåbning i juniorrækken.

 
 
Foto: Katrine Angel, TV MIDTVEST

- Jeg er mega glad. Det har virkelig været en god dag, fortæller Jesper Madsen, da han kommer ned fra scenen.

Jesper kunne for præstationen blandt andet gå hjem med 5.000 kroner mere på lommen samt en grill.