Forstander om vanvidskørsel: Prøver at snakke med eleverne

Eleverne på Fiskeriskolen i Thyborøn anklages i stor stil for at køre vanvidskørsel. Nu fortæller forstanderen, at han har forsøgt at snakke med dem

Fiskeriskolen
Foto: Torben Mondrup, TV MIDTVEST

Det er ikke noget nyt for formanden på Fiskeriskolen i Thyborøn, Søren Hyllen Nielsen, at hans elever er glade for at trykke speederen i bund - også når de kører rundt i Thyborøn by og på havnen.

- Så sent som i sidste uge fik jeg en henvendelse nede fra havnen, hvor der var en af vores elever, der havde gasset op dernede og givet den lidt for meget fart. Ti minutter efter stod han oppe til en snak med mig om, hvordan man kører i byen, forklarer Søren Hyllen Nielsen.

Men når først der er taget en snak stopper mulighederne for at gøre noget ved det for forstanderen, mener han.

- Vi kan jo ikke hverken bortvise dem fordi de laver en trafikforseelse eller lignende. Den mulighed har vi simpelthen ikke. De er jo selv ansvarlige for de ting de laver, det er jo i deres fritid de ligger og kører, siger han.

Samtidigt er det en udfordring, hvis Søren Hyllen Jensen konstant skal lege politibetjent. For der kan hurtigt blive brugt mange timer på at håndtere problemet.

- Vi tager typisk generelle snakke i klasserne med eleverne og fortæller, at der er kommet den og den henvendelse. For mange gange er det svært at tage fat i den konkrete. For vi ved ikke præcis hvilken bil det er, der har kørt. Så bliver det i stedet en mere generel snak om at køre ordentligt, forklarer Søren Hyllen Jensen.

En politiopgave

Så hvis en elev fra Fiskeriskolen i et tænkt eksempel skulle ende i en trafikulykke, hvor han eller hun slår en anden ihjel, så er adskillelsen mellem politi og uddannelse tydelig, mener forstanderen.

- Så er det en politisag, forklarer han.

Men det er ikke fordi, at skolen ikke vil tage ansvar i sagen - og ikke er opmærksomme på, hvad de kan gøre for at komme problemet til liv.

- Vi vil selvfølgelig tage en dialog omkring det. Men i bund og grund, hvis man kører og kommer ud i et færdselsuheld, så er det en sag for politiet. Det er ikke skolens opgave at agere politibetjent, siger Søren Hyllen Nielsen

Politiet udtalte fredag, at de ikke kender til problemet.

- Det er vigtigt at sige, at der her er rygter, og vi har ikke fået afklaret, om det her er sandt eller falsk, men hvis der er sådan en adfærd, så er det jo fuldstændig vanvittig uacceptabel adfærd, som bare skal standses med det samme, fortalte Henrik Glintborg fra Midt- og Vestjyllands Politi.

1:13
Forstanderen for Fiskeriskolen i Thyborøn erkender problemet og siger igen og igen til eleverne, at de skal køre ordentligt.