Sprogblomster

Forstår du et ord af, hvad der bliver sagt her?

Et nyt, landsdækkende underholdningsprogram sætter fokus på de mange forskellige dialekter i landet.

0:13
Forstår du, hvad bornholmerne siger?

Man kan sige det samme på mange forskellige måder her i Danmark. Og de sproglige forskelligheder er netop det, der bliver sat fokus på i det nye, landsdækkende underholdningsprogram, Sprogblomster. En stor mand kan i Vestjylland nemlig gå under betegnelsen klyynn.

Og det er ikke nemt at regne ud, hvis man for eksempel kommer fra Bornholm. 

Gitte Hornshøj fra Herning er ekspert i dialekter.
Gitte Hornshøj fra Herning er ekspert i dialekter.

Seks deltager fra hver sin del af landet, og med fra midt- og vestjylland er Gitte Hornshøj. Hun er ekspert i det danske sprog – særligt det vestjyske, og til dagligt lever hun af at være foredragsholder, forfatter, skribent og debattør.

Sprogkyndige Michael Ejstrup gør os her klogere på dialekter og sproglige forskelle i Sprogskolen: 

1:18
 

Det er Jylland mod øerne, der tørner sammen i en dyst, hvor det handler om at forvirre hinanden og hjælpe hinanden gennem junglen af lokale udtryk, slang og dialekt.

Målet er at vise og øge forståelsen for de små og store forskelle på tværs af geografiske, kulturelle og aldersmæssige grænser. Sproget dansk binder os sammen som nation, men dette program viser tydeligt, at det alligevel har store forskelle.

Hvor meget ved du om de forskellige regioner i landet? Tag testen her 

De kommende tolv lørdage bliver der sendt et afsnit af programmet Sprogblomster. Her kan du se det første i rækken: 

28:06
Man kan sige det samme på mange forskellige måder her i Danmark. Kom med i krinkelkrogene i det danske sprog, når Jylland og øerne tørner sammen i en dyst, hvor det handler om at forvirre hinanden og hjælpe hinanden gennem junglen af lokale udtryk, slang og dialekt.