Forsøg virker ved Høfde 42

Forsøgene for at finde en egnet metode til oprensningen af giften ved Høfde 42 rykkede i dag et skridt nærmere. Lud ser nu ud til at nedbryde giften.

HOFDE2.jpg

Forsøg med natrumlud har i dag vist gode resultater for forskerne, der i øjeblikket arbejder ved giftdepoterne på Harboøre Tange.

36 forsøgshuller

For en uge siden blev der hældt lud ned i 36 prøvehuller på området, hvor der ligger i alt 300 ton gift. I dag blev der for første gang tagets vandprøver - for at se om der sker en nedbrydning af giftstofferne i undergrunden, og resultatet er positivt. Det ser ud til at virke.

HOFDE42TEST.jpg

Se reporter Karl Erik Lørups reportage om dagens prøvetagning her

1:56
Det store oprensningsforsøg ved Høfde 42 har nu været i gang i flere måneder. Der er taget mange prøver undervejs, men i dag var en af de vigtigte - det skulle vise sig om op-rensningsmetoden med lud virker!

Forskerne håber at finde en brugbar løsning, så de 300 ton ildelugtende gift ikke skal graves væk. Forsøget er først endeligt færdigt om godt to år, og det koster 12 mio. kr. Det finansieres af Miljøstyrelsen, Region Midtjylland og penge fra EU.

HOFDE42.jpg