Forsøg: Mink bliver fodret med larver

Et nyt forsøg med at putte larver i minkfoder har stort samfundsperspektiv og minkene elsker det.

Minkfoder Larver
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Mens de fleste mennesker holder sig til labre larver, så er de levende larver det samme som fredagsguf for Mink. 
Med over 17 millioner mink i Danmark som hver dag skal fodres er det langt den største udgift for minkavlerne, og her kan et forsøg med fodring med larver vise sig at blive en stor gevinst for både samfundet  og for minkavlerne. 

- Det er alletiders, at vi i minkproduktionen kan bruge husholdningsaffaldet til at producere et fodermiddel, som kan være med til at udvikle pelsen på en god måde. Det er jo en succeshistorie, siger minkavler i Ølstrup Bent Østergaard. 

Lige nu afprøves larvefoderet hos en lille gruppe mink på Pelsdyrcenter Vest ved Holstebro. Her forsøger man nu at finde ud af, hvor stor en procentdel af foderet som kan udgøres af larver, samtidig med at minkene fortsat spiser op.

- Vi ser det som en kæmpe mulighed. Vi kan være med til at skabe bæredygtighed lige fra madaffald og ud til de fineste pelse, vi kan lave, så det bakker vi 100 procent op om, siger John Papsø, der er næstformand i Pelsdyravlerforeningen Kopenhagen Fur.

Med 17 millioner munde at mætte er nye og billigere fodermuligheder til mink kærkomne. Menuen mener de at have fundet på teknologisk institut i Aarhus ved at tilsætte flueæg til husholdningsaffaldet. Hermed udvikles op mod tre kilo fluelarver af ti kilo kompost. Herefter varmebehandles og blendes larverne som blandes med minkfoderet.

- Minkene har spist super fint af det her. Faktisk har de i hele vores forsøgsperiode spist op hver eneste dag, siger Kevin Byskov, der er forsøgsleder hos Kopenhagen Fur, som har fodret 12 mink med larvefoderet i 11 dage, for at se, hvordan de tog imod det nye foder. 

Derudover viser de foreløbige tests, at larverne har det nødvendige høje protein og fedtindhold, som minkene har brug for for at udvikle en god pels.

I Danmark produceres der årligt 500.000 tons organisk husholdningsaffald som altså i bedst fald kan blive til op mod 150.000 tons larvegrød til mink.  Resterne af husholdningsaffaldet kan som kompost bruges til biogas eller plantegødning, og dermed udnyttes husholdningsffaldet maksimalt. 

Forsøget fortsætter til næste sommer i større skala, hvor omkring 300 mink i et halvt år skal fodres med forskellige doseringer af larverne, for herefter at analysere, hvilken betydning foderet har for kvaliteten af skind, pels og størrelse på minkene, og ikke mindst hvor stor en andel af foderet, som larverne maksimalt kan udgøre.