Forslag: Giv udvisningsdømte fodlænke på

Trods stramninger, er antallet af forsvundne, udvistningsdømte udlændinge højere end nogensinde før. Flere partier foreslår nu, at fodlænke kan være løsningen på problemet.

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti foreslår, at udvisningsdømte skal have påsat en elektronisk fodlænke, så der hele tiden er styr på, hvor de befinder sig.
Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti foreslår, at udvisningsdømte skal have påsat en elektronisk fodlænke, så der hele tiden er styr på, hvor de befinder sig.
Foto: Nicklas Tägtström Møller, TV MIDTVEST

Udvisningsdømte, som ikke frivilligt ønsker at rejse ud af Danmark efter endt afsoning, har pligt til at melde sig til politiet tre gange om ugen på blandt andet udrejsecenter Kærshovedgård ved Ikast, hvor de også skal opholde sig, indtil de bliver udvist. Men det er kun ganske få, der følger de regler. Faktisk kan Jyllands-Posten fortælle, at flere udvisningsdømte udlændinge helt forsvinder for politiet i Danmark.

Det var ellers meningen, at kontrollen med de forsvundne kriminelle skulle optimeres, da et politisk flertal tilbage i marts besluttede at reglerne på området skulle strammes.
Trods det, er antallet af forsvundne udlændinge steget fra 161 personer i februar 2017 til 202 personer ved udgangen af juni måned, skriver Jyllands-Posten.

Socialdemokratiet og Dansk folkeparti er enige om, at der skal gøres noget ved problemet, så antallet af forsvundne ikke fortsætter med at stige. Ét af forslagene er fængsel, og selvom det er muligt, er der alligevel ét problem ved den mulighed. De udviste nægter typisk at rejse hjem frivilligt, og da de udvistes hjemlande kun vil  tage imod de landsmænd, der frivilligt ønsker at komme tilbage, kan de udvisningsdømte ikke hjemsendes med tvang.

Udlændingeminister: Fodlænke er en mulighed

Ingen ved, hvorfor antallet af forsvundne udvisningsdømte er steget. Men både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti kræver handling fra ministeren, fordi de frygter, at de forsvundne udlændinge kan være med til at øge risikoen for øget kriminalitet og i værste fald terrorhandlinger. Partierne foreslår, at de udvisningsdømte, som ikke ønsker at samarbejde med de danske myndigheder, skal have påsat en elektronisk fodlænke, så der hele tiden er styr på, hvor de befinder sig.
Dansk folkeparti ønsker sågar at man skal kunne frihedsberøve udlændingene, indtil de skal forlade landet.

Udlændingeminister Inger Støjberg sige til Jyllands-Posten, at hun er villig til at se på muligheden for at give de udviste elektronisk fodlænke på.