Forslag: Folketingsvalg bør have en fast dato

Fire folketingskandidater for Alternativet mener, at valgloven i Danmark bør ændres, så valg til Folketinget får en fast dato.

Stemmeboks
Foto: Casper Christoffersen / Ritzau Scanpix

Det bør ikke være statsministeren, der bestemmer, hvornår valg til Folketinget falder. I stedet skal valget have en fast dato hver fjerde år, som det har i USA. Det mener fire folketingskandidater for Alternativet.

- For mig at se er det helt store problem, at rigtig mange politikere har mere travlt med at positionere sig over for vælgerne i stedet for at se på, hvad der virkelig batter for samfundet, når man ikke ved, hvornår valget helt præcist falder. Når én side kommer med et forslag, så skal den anden side partout være imod i stedet for at sige, at vi har nogle kæmpe store problemer, som vi skal have gjort noget ved, siger Brian Bruhn, der er folketingskandidat for Alternativet i Vestjyllands Storkreds.

Ifølge Grundlovens paragraf 32 stk. 3 påhviler det statsministeren at sørge for, at nyvalg afholdes inden valgperiodens udløb.

- Hvis man virkelig skal lave det rigtigt, så skal der en ændring af Grundloven til, og det vil aldrig ske, fortæller Roger Buch, der er forsker i samfundsvidenskab ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Århus. 

Alligevel mener folketingsmedlem for De Radikale Martin Lidegaard, at problemstillingen er reel.

- Jeg tror ikke, det er nogen stor hemmelighed, at det seneste halve år har alle gået og ventet på, at det valg skulle komme, så det har været svært at bedrive god politik. Derfor kan man jo spørge sig selv, om vi går og spilder tiden ved ikke at få valget overstået, fortæller Martin Lidegaard.

Han forklarer, at det er en god tanke, hvis man havde faste perioder for valg, så man ikke konstant gik og var i valgkampsstemning. Det er dog ikke noget, som partiet endnu har besluttet at gå videre med.

- Fra De Radikales side har vi ikke taget stilling til det endnu, men min egen personlige holdning er, at det er et spændende oplæg, og det vil jeg da tage med hjem til mine partifæller, fortæller Martin Lidegaard.

Ifølge Roger Buch vil en sådan ændring af valgloven ikke løse det, som de fire kandidater fra Alternativet mener er problemet.

- Jeg tror ikke, at det her er løsningen på problemet. Hvis man kigger ud i verden på de lande, som har faste valgdatoer, er der simpelthen ikke evidens for, at det skulle give en kortere valgkamp, fortæller Roger Buch.

De tre andre afsendere på forslaget er Søren Haastrup, Tine Busk, Nilas Bay-Foged.

2:25
Nyt forlsag fra Alternativet vil give fast dato for folketingsvalg hvert fjerde år.