Forskning: Oldboysfodbold holder lægen væk

Flere og flere ældre mænd snører fodboldstøvlerne, og det er en god idé. En ugentlig fodboldkamp holder nemlig hjertet ungt.

Oldboys 2.jpg

Oldboysfodbold er godt for både krop og sjæl. Det ved de på Københavns Universitet, hvor de har forsket i netop oldboysfodboldens effekt på de mange pensionister, der hver uge trækker en fodboldtrøje over hovedet.

- Det er rigtig sundt at spille fodbold - også når man er ældre. Blandt andet ved vi, at der sker tydelige tilpasninger i hjertet svarende til, at man i løbet af tolv uger faktisk bliver 10 år yngre, når vi kigger på hjertet.

Det forklarer professor Jens Bangsbo, der er en af folkene bag forskningsprojektet, og han fortsætter:

- Dertil kommer, at man bliver væsentligt stærkere, og at man får en mere hensigtsmæssig blodprofil. Det vil sige, at man har mindre fedt i blodet.

Ved at spille fodbold kan ældre reducere risikoen for at blive ramt af livsstilssygdomme som diabetes, forhøjet blodtryk og flere andre.

Kammeratskab er afgørende

Herning Fremad er en af de fodboldklubber, hvor de for tiden oplever stor fremgang i antallet af oldboysspillere. TV MIDTVEST har været med til oldboyskamp, og her var der ingen tvivl om, hvorfor sporten er et hit.

- Når man har spillet meget, så er det jo nogle utroligt gode kammerater, man har. Og hele det spil med kammeraterne og den snak, der er i omklædningsrummet - det vil man jo altså nødigt undvære. Så hvis ellers helbredet er til det, så bør man spille noget fodbold, lyder det fra 75-årige Ole Nielsen, der har spillet oldboysfodbold i Herning Fremad i 32 år.

Og faktisk er det netop kammeratskabet, der gør fodbolden til en rigtig god sport for pensionister.

- Fodbold er rigtig motiverende selv for dem, der ikke tidligere har spillet fodbold, fordi det skaber et sammenhold og en interesse for at fortsætte. Og det er jo en af årsagerne til, at det er effektivt. Men også det, at deres puls faktisk bliver temmelig høj, selvom der er lange perioder, hvor man ikke laver så meget, forklarer professor, Jens Bangsbo.

For oldboysholdet i Herning bliver tredje halvleg da også prioriteret lige så højt som den første og anden.

 

Du kan komme med Herning Fremad til oldboyskamp i indslaget her:

2:00

(Læser du med fra appen, finder du i stedet indslaget i toppen af siden!)