Forsker: Ulveindhegning er urealistisk

Ifølge seniorforsker ved Aarhus Universitet, Peter Sunde, løser et politisk forslag om et ulvereservat ingen problemer.

Ulveforsker Peter Sunde mener, at forslaget om et indhegnet ulvereservat er en helt umulig løsning.
Ulveforsker Peter Sunde mener, at forslaget om et indhegnet ulvereservat er en helt umulig løsning.
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

- Det er teknisk set umuligt, og det løser ikke nogen problemer.

Sådan lyder meldingen fra Seniorforsker ved Institut for Bioscience på Aarhus Universitet, Peter Sunde, om forslaget fra Socialdemokratiet om at samle ulvene i en indhegning i Vestjylland og kalde det et ulvereservat.  

- De ulve, vi har her i landet, er en del af den europæiske bestand. Det lader sig ikke praktisk gøre at indhegne en flok fra bestanden, mener Peter Sunde. 

Ifølge forskeren hænger det ganske enkelt ikke sammen og skaber en række andre problemer.

- Ulvene skal mindst bruge et område på 100 km². Det betyder så, at man også kommer til at hegne mennesker inde. Ulve bevæger sig mellem plantager og åbent land, fastslår han.

Et andet problem er, at man ifølge ham ikke kan regne med at fange dem alle sammen.

- Jeg kan ikke se, hvordan det skal lade sig gøre. Hvis hovedproblemet er angreb af husdyr, er det bedre at indhegne husdyrene. Det vil virke, siger han.

Efter politisk opfordring er regeringen ved at undersøge, om et ulvereservat kan være løsningen. Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) forventer at præsentere initiativer mod ulven inden for de kommende uger. Men spørger man forskeren, vil en indhegning ikke være løsningen.  

- Du kan ikke opretholde en bestand, hvis du isolerer en flok. Så er vi ovre i noget, der mere minder om en zoologisk have, fastslår han. 

Se indslag om ulvehegn fra oktober 2017 herunder:

2:24
Ulve kan komme både under og over de ulvesikre hegn, som er blevet indført for at holde ulvene væk fra for eksempel får i indhegninger. Det viser en ny undersøgelse.