Forsker: Drop togene i Midt- og Vestjylland

Det ville være langt bedre for landsdelens skatteydere, hvis tognettet bliver nedlagt og erstattet med busser, lyder det fra en forsker.

Togbane

Skrot togene og få mere kollektiv trafik for pengene ved at lade flere busser køre i Midt- og Vestjylland. Den overraskende udmelding kommer fra en trafikforsker ved Aalborg Universitet, som slår fast, at togdrift i tyndt befolkede områder af landet er en rigtig skidt forretning for samfundet.

- Det allerbedste for den kollektive trafik i Midt- og Vestjylland ville være at nedlægge togene og erstatte dem med busser, så kan man få meget mere kollektiv trafik for de samme skatteyderkroner. Der er simpelthen for langt mellem husene i Vestjylland, til at togene er rentable, siger Harry Lahrmann, trafikforsker ved Aalborg Universitet og fortsætter:

Busserne koster nemlig langt mindre per passager end togene viser beregninger fra blandt andet Nordjylland.

- Tog er en fantastisk transportform i de større byer, hvor der bor rigtig mange mennesker, der skal transporteres. Men så snart vi kommer udenfor de store byer, så busser en langt bedre måde at lave kollektiv trafik på

På den måde har jernbanen udspillet sin rolle som transportform - undtagen mellem landets største byer.

- Jeg synes ikke, det handler om, om man skal have tog eller ej. Det handler om, at man skal have et kollektivt transporttilbud til de mennesker, som ikke kan køre i bil, fordi de måske er for unge, for gamle eller handicappede. Derfor skal man have den bedste mulige kollektive trafik for det budget, man politisk har besluttet, siger Harry Lahrmann.

I disse dage er der heftig debat om landsdelens jernbanenet. Senest har Arrivas lokoførere kritiseret togene for at snegle sig afsted. 

1:57
Midt- og vestjylland vil få mere kollektiv trafik for pengene hvis jernbanen nedlægges og erstattes af busser.