Ikast-Brande skærper vindmølle-regler: formentlig verdens skrappeste krav, mener brancheorganisation

Kommunen med de mange mølle-arbejdspladser har netop lavet deres egne regler for, hvornår der skal opstilles vindmøller. Men reglerne møder kritik hos vindmøllebranchen.

2:23
Vindmøllebranchen er utilfreds kommunens særregler om højere erstatning og længere asfstand til naboer.

Vi vil gerne have grøn energi – bare ikke i vores baghave.

Sådan oplever borgmester i Ikast-Brande Kommune, Ib Lauritsen, det i hvert fald. Derfor har kommunen nu lavet sine egne, skærpede regler for, hvornår der skal opstilles vindmøller i kommunen.

- Det er blevet sværere og sværere at  opstille vindmøller, og naboerne har større og større indsigelser imod dem, så nu har vi valgt at sige, at vi laver et politisk kodeks, så dem, der skal udvikle projekter, ved, hvornår politikerne vil stemme for, forklarer borgmester Ib Lauritsen.

Politikerne forpligter sig altså til at sige ja, hvis et projekt overholder deres krav om blandt andet erstatning og afstand.

Loven siger, at vindmøller skal stå i en afstand der svarer til fire gange møllens højde fra boliger. I Ikast-Brande Kommune er afstandskravet nu skærpet til helt op til 12 gange møllens højde til landsbyer og byområder. Men de regler vækker altså bekymring i branchen.

- Det er formentlig verdens skrappeste afstandskrav. Og at det er i Ikast-Brande Kommune, hvor man har meget store skatteindtægter fra den her sektor, det er lidt overraskende for mig, siger Jan Hylleberg, som er administrerende direktør i Wind Denmark.

Ingen projekter til Ikast-Brande

I Ikast-Brande Kommune har man flere gange måtte opgive at opstille vindmøller, fordi projekterne har mødt modstand fra naboer. Senest er de lykkedes med at opføre 10 vindmøller i Brande, men dette blev godkendt med kun én stemmes flertal.

Men hos brancheorganisationen frygter de, at de nye regler ikke vil hjælpe.

- Jeg tror desværre konklusionen bliver, at der ikke kommer nogle projekter i Ikast-Brande Kommune, siger Jan Hylleberg, som er administrerende direktør i Wind Denmark.

Men det er borgmester Ib Lauritsen altså ikke enig i.

- Man må gerne komme med et projekt, der har fire eller fem gange højden. Så er jeg bare bange for, at man kommer til at bruge en masse krudt på noget, som ikke kan stemmes igennem i byrådssalen. Her forpligter vi bare hinanden på, at hvis man er 12 gange højden fra en by, så stemmer vi også for, siger han.

Folketinget skal forhandle om nye landsdækkende regler i løbet af efteråret, og hos Wind Denmark anbefaler de, at kommunen derfor venter med at gennemføre reglerne.