Forlig på plads: Akutlægehelikopteren bliver i Skive

Skive får lov at beholde sin akutlægehelikopter, mens den nye bliver placeret i Jammerbugt kommune.

Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Akutlægehelikopteren bliver ved med at have base i Skive. Det er enden på et nyt forlig, hvor der ellers var tale om at flytte den længere syd på til Herning.

De tre nuværende helikoptere er placeret i Skive, Billund og Ringsted, men da der er en fjerde helikopter på vej, var anbefalingen fra Danske Regioner, at Skives helikopter skulle flyttes til Herning, basen i Billund skulle flytte til Assens, mens den nye skulle placeres i Jammerbugt.

Sidstnævnte anbefaling har politikkerne da også valgt at følge. Regeringen og Dansk Folkeparti er nemlig blevet enige om at placere den nye helikopter i Saltum-området i Jammerbugt kommune.

- Med en ny akutlægehelikopter i Jammerbugt Kommune ved Saltum styrker vi akutberedskabet i den nordlige del af Danmark, så borgerne kan være trygge ved, at der kommer den nødvendige hjælp, hvis de kommer ud for en ulykke eller bliver akut syge, siger Ellen Trane Nørby, der har forhandlet på regeringens vegne.

Men også andre dele af Jylland og Fyn ventes at få gavn af nyindkøbet. Helikopteren i Nordjylland vil nemlig frigive de eksisterende helikoptere andre steder til flere opgaver i det vestlige og sydlige Jylland samt på Fyn.

/ritzau/

Baggrund for den nye aftale

  • Regeringen og Dansk Folkeparti afsatte i finansloven penge til at styrke akutberedskabet i områder, der har en relativ lang responstid.
  • Parterne øremærkede 45 millioner kroner årligt fra 2019 og frem. Pengene skal gå til at etablere en ny akutlægehelikopter i den nordlige del af Danmark.
  • Placeringen af helikopteren i Saltum-området i Jammerbugt Kommune blev aftalt fredag, og dermed ventes den nye helikopter at kunne være i drift fra 1. januar 2019.
  • Helikopteren vil derfor have midlertidig base i Aalborg, indtil den permanente base ved Saltum er klar til at modtage helikopteren.    
  • Den nationale akutlægehelikopterordning drives af regionerne i fællesskab og består i dag af tre helikoptere, som er placeret i Skive, Billund og Ringsted.
  • Udvidelsen af den landsdækkende ordning med en ekstra akutlægehelikopter forventes først og fremmest at nedbringe responstiden i det nordlige Jylland.
  • Samtidig forventes det, at de øvrige helikoptere i højere grad vil kunne anvendes i det vestlige og sydlige Jylland og i Fyns-området og dermed sikre hurtigere hjælp til borgerne der.
    
Kilde: Sundheds- og Ældreministeriet.