Forfulgt af familien, fordi de havde sex

Farahnaz og Ramin flygtede fra Afghanistan, fordi deres kærlighed var forbudt. Farahnaz var blevet gravid, og hun var lovet væk til en anden mand

8:52
Se tredie afsnit i serien "Asylansøgerne fra Hanstholm", her.

Da vi møder Farahnaz og Ramin i tredie program i serien "Asylansøgerne fra Hanstholm", har parret været i Danmark i fire år og seks måneder. I dag er det seks år siden, de flygtede fra Afghanistan.

Baggrunden er absurd, set med danske øjne. Den dengang 16-årige Farahnaz og fem år ældre Ramin var kærester. I al hemmelighed altså. Farahnaz  var nemlig lovet væk til en anden og meget ældre mand af sin onkel, som hun boede hos. Hendes egne forældre var blevet dræbt af en bombe, da hun var tre år gammel.

Men Ramin gjorde Farahnaz gravid. Og når det på et tidspunkt ville blive opdaget, var begge i overhængende fare for at blive dræbt. Farahnaz havde vanæret sin familie og det koster, ikke sjældent, liv i landet med de smukke bjerge.

- Da jeg fandt ud af, jeg var gravid, fortalte jeg Ramin om min situation. Og at hvis han ikke ville hjælpe mig, ville jeg dø, forklarer Farahnaz. 

Slog Ramins bror ihjel i stedet

Ramins bror hjalp kæresteparret med at flygte ud af Afghanistan. Senere måtte han betale med sit liv, da Farahnaz's onkel fandt ud af, hvad der var sket. Efter espisoden måtte også Ramins forældre flygte ud af Afghanistan, langt væk fra Farahnaz's familie. Hævntørsten var langtfra slukket.

I dag har Ramin ingen kontakt til sine forældre. Og han nåede aldrig at fortælle sin bror, at han og Farahnaz var kommet i sikkerhed i Danmark.

Nu håber parret på at få asyl i Danmark. De har fået afslag to gange, men har appelleret til FN's menneskerettighedsdomstol. Derfor har de i programmet ventet på en afgørelse i fire år og seks måneder . Og de tør aldrig vende tilbage.

- I Afghanistan glemmer man ikke sådan noget, som vi har gjort. Måske finder de dig ikke i dag og heller ikke i morgen. Men en dag vil de finde dig. Og så slår de dig ihjel. Familiestridigheder bliver aldrig glemt. Man vil have hævn, forklarer Ramin.

Børn er meget fintfølende

I programmet har Farahnaz og Ramin netop fået deres tredie barn. En lille pige, der er blevet navngivet Aisha. Hun græder meget og tager ikke rigtigt på i vægt.

Daværende leder af Hanstholm Asylcenter, Lars Enevold Andersen, er ikke bleg for at kæde det sammen med forældrenes bekymring over deres situation og den lange ventetid.

- Børn, ved vi, er rigtig fintfølende omkring stemninger. Og man kan sige, at herude, er alle beboere nervøse, forklarer han.

Det er nu næsten et år siden, at optagelserne til programmerne om Asylansøgerne fra Hanstholm gik igang. Farahnaz og Ramin har endnu ikke fået svar på deres appel til FN's menneskerettighedskomité.