Forfattere laver et litterært danmarkskort

Forfatter Thorstein Thomsen er i Ringkøbing, for at opleve byen og for at skrive den om til en bog.

4:03
Her kan du se hele udsendelsen om forfatteren fra København.
Foto: Bent Løkke Leth, TV MIDTVEST

I en uge har forfatter Thorstein Thomsen taget ophold i en hyggelig kælder i Ringkøbings gamle bymidte. Vel at mærke kun for at sove der. Resten af tiden går han rundt i byens gader – gerne sammen med mennesker, der ved noget om byen. Thorstein Thomsen er forfatter og en del af Forfatterforeningens projekt: Hvem er Danmark?

Meningen er, at projektet "Hvemn er Danmark?" skal blive til et litterært Danmarkskort. Thorstein er blevet revet ud af sin dagligdag på Østerbro og sendt til den gamle købstad ved Ringkøbing Fjord. På en uge skal han dissekere Ringkøbingenserne. Finde ind til den inderste kerne af livet i Ringkøbing og transformere det til en god historie.

- Jeg har ikke rigtig tænkt på, hvad jeg skal skrive. Men jeg har tænkt over, at det skal jeg heller ikke. Måske får jeg pludselig en idé. En ting der er helt sikkert er, at det ikke skal være svensk pølseret. Altså noget mainstream som alle kan lide. Det må gerne være lidt mere end det, ikke?, siger Thorstein Thomsen.

Vil lave en historie fra nutidens Ringkøbing

Dagens første opgave er at få en snak med indehaveren af den lokale vaffelbod. Men på vejen derhen kører tankerne hele tiden i hovedet på forfatteren. Jeg spekulerer på, hvilke tanker der måske ender i historien om Ringkøbing. Han syntes at være meget optaget af manglen på ungdom i byen.

- Altså de unge har noget at lave op til de bliver omkring tyve år her i byen. Men hvis du vil andet end at lave pizzaer eller være frisør, så skal de jo til Aalborg, Århus eller København, siger han.

Thorstein Thomsen har hele sit liv skrevet om unge eller børn. Altså bortset fra de tidligere 1970’ere, hvor han var rockmusiker og spillede sammen med C.V. Jørgensen. Men det er en anden historie, for nu er Thorstein kommet frem over brostenene - helt hen til Vaffelboden, der hver sommer er midtpunktet på gågaden i Ringkøbing. I dag er det vådt, blæsende og marts, så indehaveren Ulrich har god tid til at tale med Thorstein.

- Jeg håber, at han fanger byens DNA. Den hygge, sjæl og charme vi har her i byen”, siger Ulrich Bitterhoff.

Ulrich Bitterhoff har boet i Ringkøbing i 25 år, og viser glædeligt folk rundt i bymidten til de største seværdigheder. Det virker dog ikke til, at statuer og gamle bygninger fænger hos forfatteren. Københavneren vil skrive en historie fra nutiden, og er meget mere interesseret i at høre Ulrichs historie. Om han har børn og om de nu er flyttet fra byen. Det kan vaffelbodsindehaveren bekræfte, at de er.

Denne formiddags research slutter på havnen i Ringkøbing. Thorstein Thomsen er en ud af tyve forfattere, der er sendt rundt i Danmark for at lave historier til det litterære Danmarkskort. Kortet skal samles af de tyve historier, og præsenteres på BogForum i efteråret i København. Men forfatteren, der er sendt til Ringkøbing, holder stadig kortene meget tæt til kroppen, når det gælder indholdet af historien om den gamle købstad. Han føler dog, at han er nødt til at lave noget genialt – for han skal jo komme tilbage til byen, når historien skal præsenteres.