Fordobling af østeuropæere i Danmark er nødvendig

Antallet af østeuropæere med job i Danmark er steget voldsomt. For minkavler Birger Primdahl er arbejdskraften nødvendig. Det skriver Berlingske.

I alt var 19.866 østeuropæere beskæftiget i landbruget, skovbruget eller fiskeriet fra 3. kvartal 2015 til 3. kvartal 2016.
I alt var 19.866 østeuropæere beskæftiget i landbruget, skovbruget eller fiskeriet fra 3. kvartal 2015 til 3. kvartal 2016.
Foto: TV MIDTVEST

Minkavler Birger Primdahl fra Holstebro har travlt. Pelssæsonen er i fuld gang, og han pelser årligt 750.000 mink. Derfor har han brug for solid arbejdskraft. I alt beskæftiger han 120 medarbejdere i løbet af pelssæsonen, og her er størstedelen fra Østeuropa.  Han er langt fra den eneste, som har udenlandsk arbejdskraft. Antallet af østeuropæere i job i Danmark var fra 3. kvartal 2015 til 3. kvartal 2016 på 119.000. I 2011 var det tal 66.511. Det skriver Berlingske.

- Vi vil gerne have danske medarbejdere i den udstrækning, at folk er interesseret i at arbejde for os. Men der er bare ikke nok af dem, og derfor supplerer vi med folk fra Østeuropa, som typisk er meget motiverede. Vi havde simpelthen ikke produktionen uden dem, siger Birger Primdahl til Berlingske.

Regeringen ser gerne, at flere af jobsene går til danske ledige i stedet for østeuropæere, så de danske velfærdsydelser såsom børnepenge bliver i landet, og at ledigheden sættes ned.

- Nu har vi tal, der dokumenterer, at 46 procent af arbejdspladserne, der bliver varetaget af østeuropæere, ikke kræver, at man er hverken faglært eller ph.d. Jeg mener nu, at vi kan tage et kraftigt opgør med den myte, at det er svært at se jobåbninger for danske ledige, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen til Berlingske.  

Lettere sagt end gjort

Minkavleren fra Holstebro undrer sig også over, hvorfor det ikke er de danske ledige, der besætter hans stillinger.

- Det er da utroligt, at danskere, som ikke fejler noget, ikke tager de job. Jeg har mange gange tænkt på, hvorfor unge danskere ikke arbejder hos mig. Det er et godt miljø, siger Birger Primdahl til Berlingske.

Ifølge beskæftigelsesordfører for Dansk Folkeparti, Bent Bøgsted, kan løsningen være forholdsvis enkelt.

- For mange af de ledige danskere kan det bare være nødvendigt med et kort kursus, der kan opkvalificere vedkommende til et manuelt arbejde. Får vi flere danskere i beskæftigelse, vil vi få færre, der kan belaste velfærdssamfundet ved at hente ydelser til udlandet, siger Bent Bøgsted. 

 

9:35
Fast Arbejde besøgte Primdahl Mink i 2013
Foto: TV MIDTVEST