Forbrændingsanlæg går op i røg

Planerne om et kæmpe forbrændingsanlæg ved Kjellerup er nu endelig lagt i graven. Der er ikke nok affald i området til anlægget.

250414_L90.jpg

Siden 2008 har der været planer om et kæmpe forbrændingsanlæg til en milliard kroner ved Kjellerup. Men i løbet af årene har der været stor usikkerhed omkring projektet.

Det er det fælleskommunale affaldsselskab L90, der har barslet med planerne om et anlæg. Firmaet forbrænder affald for 13 jyske byer på deres anlæg i Esbjerg.

- Finanskrisen har gjort, at vores affaldsmængde er faldet så voldsomt, at vi i dag kun har cirka 100.000 tons om året. Et rentabelt anlæg kræver over 200.000 tons. Vi har ikke et grundlag for at have et anlæg, siger direktør for L90, Poul Kristensen, der tilføjer, at de andre anlæg i Jylland oven i købet mangler affald.

Glæde i Kjellerup

Planen med det store anlæg var at kunne give billig varme til borgerne i Silkeborg og Viborg. Men alligevel var modstanden stor i Kjellerup.

- Vi er rigtig glade for at planerne er stoppet. Og det er vi fordi vi hele tiden har sagt, at grundlaget for et anlæg ikke var til stede, siger Svend Thue Damgaard, der er tidligere talsmand for Kjellerup Lokalråd.

Men selv om planerne er smidt i affaldscontaineren for nu, så kan de blive fundet frem igen. Der er nemlig ifølge Poul Kristensen mange små og ældre værker i Jylland, som snart kan lukke. Og så kan anlægget i Kjellerup blive nødvendigt igen.