En vinder på vej:  Forældrenes forventninger kostede dansepigen Klara karrieren

Som 12-årig drømte Klara Doktor fra Viborg om internationale mesterskaber.  Men presset fra omverdenen blev for stort og hun måtte for en tid helt sige farvel til dansesporten.

Mor Lene har altid været med på sidelinjen, når Klara danser stævne. Det er hun stadig.
Mor Lene har altid været med på sidelinjen, når Klara danser stævne. Det er hun stadig.
Foto: Majbrit Bach TV MIDTVEST

Det handler om mimik og udstråling. Derudover tusindvis af træningstimer. Garanti for tilbagebetaling, ingen.

Det var med det udgangspunkt TV MIDTVEST for syv år siden mødte danser Klara Doktor og hendes familie i serien "En vinder på vej".

Den dengang 12-årige Klara drømte om at blive den yngste deltager ved EM for juniordansere. Træningen var skemalagt hver dag i ugen. I kulissen stod mor Lene og trak i tråde og sørgede for, at datteren passede sin træning. En rolle hun tog meget seriøst.

- Jeg tror det er nødvendigt, at man pacer dem lidt. Med den alder Klara har, der er hun ikke i stand til at vurdere, hvad hun skal gøre for at blive bedre. Derfor er det nødvendigt at pace hende lidt, sagde Lene Doktor for syv år siden.

Allerede som helt lille var Klara dedikeret ved træningen alle ugens dage.
Allerede som helt lille var Klara dedikeret ved træningen alle ugens dage.
Foto: Majbrit Bach TV MIDTVEST

Hovedpersonen selv var ikke i tvivl om, at hård træning og ofring af weekender, ferier og fritid var vejen, hvis drømmen skulle indfries.

- Man skal træne hårdt, ellers bliver man ikke til noget. Jeg har det ikke så godt med at tabe, lød det dengang fra Klara Doktor.

Den ambitiøse tilgang virkede til at være den rigtige. Klara Doktor lykkedes med at kvalificere sig til EM i sit første år som juniordanser.

Syv år senere – en anden verden

På et halvgulv i Køge ligger en voksen Klara Doktor. Mor er i fuld gang med at give datterens ansigt kulør, inden det gælder det 12. DM i karrieren. Umiddelbart ligner alt sig selv for den danseglade familie fra Viborg. Men noget har ændret siden TV MIDTVEST for syv år siden mødte Klara første gang. 

- Dansen begyndte at fylde for meget for mig, fortæller Klara.

I dag er Klara Doktor voksen. Men mor følger stadig med rundt til stævner.
I dag er Klara Doktor voksen. Men mor følger stadig med rundt til stævner.
Foto: Majbrit Bach TV MIDTVEST

For tre år siden startede en nedtur. Resultaterne på dansegulvet svigtede.

- Det virkede som om hun var bange, når hun gik på gulvet. Bange for, om hun nu gjorde det godt nok. Det var for hårdt for hende, at der var et pres. Presset fra både forældre, træner og hende selv blev for stort. Vi har været for hårde ved hende, set i bakspejlet, fortæller Lene Doktor.

Nedturen betød, at Klara i en periode droselede ned og dansede mindre. 

Pause gav lysten tilbage

Noget trak i hende. Helt slippe sporten og elementet at dyste om medaljer kunne hun ikke. Derfor gjorde er hun igen aktiv ved mesterskaber. 

- Jeg kan ikke undvære dansen, den fylder for meget for mig, fortæller Klara Doktor i dag.

Efter krisen er tilgangen til sporten en anden. Klara Doktor træner kun to gange om ugen, markant mindre end før. På bænken i hallen har mor Lene en anderledes afslappet indstilling. Det hele handler, i modsætning til før, ikke udelukkende om medaljer og mesterskaber.

- Jeg er stoppet med at have de store forventninger. Bare nyde det hun gør, lade hende nyde det frem for at presse hende, lyder det fra Lene Doktor.

Selvom livet i dag indeholder andet og meget mere end dans, så bebrejder Klara Doktor ikke sin mor for, at så stor en del af opvæksten blev brugt på træning og turnering. Tværtimod.

- Hun har hjulpet mig rigtig meget, både i de dårlige og gode tider. Det har jo betydet, at jeg er blevet, til den jeg er i dag, fortæller Klara.

Noget tyder på, at den lidt mere afslappede tilgang til dansen er en god ting for Klara fra Viborg. I hvert fald blev det, uden den store forberedelse, til sølv ved DM i dans

4:06
Se indslaget med den voksne Klara Doktor her. 

Se de første to indslag i serien "En vinder på Vej" i videoerne herunder. 

11:32
En vinder på vej - afsnit 1
11:41
En vinder på vej - afsnit 2
10:17
En vinder på vej - afsnit 3
12:04
En vinder på vej - afsnit 4