Forældre overvejer at fravælge SFO'en

Den nye skolereform med længere skoledage betyder færre timer i SFO'en. Flere forældre overvejer nu helt at droppe SFO-pladsen til deres børn.

19SFO.jpg

I næste uge begynder skoleåret på ny, og med den nye skolereform med længere skoledage får mange familier nu væsentligt mindre for pengene, når de har en SFO-plads.

Mange børnefamilier står lige nu overfor et svært valg mellem økonomi og børnenes sociale samvær med vennerne fra skolen.

Sociale behov vægtes højt

Christina Andersen fra Ringkøbing er en af de mange forældre, der lige nu vejer fordele og ulemper ved SFO'en. Hun er mor til en pige på elleve og en dreng på syv.

Når skoleåret begynder i næste uge med en ny og meget længere skoledag , er behovet for ekstra pasning i eftermiddagstimerne svundet ind til bare nogle enkelte timer om ugen.

- Det er jo så ligesom der, vores overvejelser er lige nu. Hvad er nødvendigt, og hvad er ikke nødvendigt? Men omvendt, deres sociale behov betyder sandelig også noget, lyder det fra Christina Andersen.

Endnu har kommunerne ikke et klart overblik over, hvor mange, der har meldt børnene ud af SFO'en på grund af skolereformen. Men i SFO'en Hyldgården i Ikast har de på forhånd forventet cirka 20 procent færre børn, men indtil videre, er det ikke mange, der har valgt SFO'en fra.

- Der er da nogle, der har overvejelserne, og vi er selvfølgelig spændte på at se, hvordan det bliver modtaget, når vi kommer i gang. Og sådan tror jeg alle har det. Nu skal vi lige se, hvordan det kommer til at hænge sammen, siger Per Kristjansen, der leder af Hyldgården.

Burde være gratis

Kommunerne har da også skruet ned for prisen på SFO'erne. Christina Andersens familie sparer et par hundrede kroner på de to ældste børn, og økonomien ER en del af overvejelsen.

- Det er alt for mange penge. Jeg synes ikke kommunen har givet et ordentlig nedslag i prisen, lyder kritikken fra Christina Andersen.

Bekymrende udvikling

Hos pædagogernes fagforening Bupl advarer formand Jens Jensen mod at melde børnene ud.

- Jeg synes, det er bekymrende, hvis alternativet er, at de bare skal gå derhjemme. Jeg synes, man skal bruge lejligheden til, at børnene kan møde nogle lærere og pædagoger på andre betingelser end den obligatoriske skole, siger han.

Hos pædagogernes fagforening vækker udviklingen bekymring. I følge Bupl burde kommunerne gøre SFO'en gratis.

Emnet debatteres lige nu på vores Facebook-side - deltag i debatten HER

Se mere i vores nyhedsudsendelse klokken 19.30

2:06
Skolereformen og de lange skoledage får lige nu mange forældre til at overveje behovet for SFO.