Forårskåde hjorte giver problemer i trafikken

Det er nu, rålammene flytter hjemmefra, og det kan især i aftentimerne give trafikale forstyrrelser.

Du skal være ekstra opmærksom på hjorte i trafikken lige nu.

Efter en periode med lav aktivitet i februar og marts, viser statistik fra Dyrenes Beskyttelse, at antallet af opkald om påkørte hjorte stiger dramatisk fra slutningen af april og i maj.

- Foråret er rådyrenes spidsperiode, både for råerne og for bukkene. Bukkene bliver aggressive og hævder revir, hvilket kan resultere i, at andre bukke jages væk og tvinges tættere på trafikken, siger Michael Carlsen, chefkonsulent for faunadyr hos Dyrenes Beskyttelse, i en pressemeddelelse.

Det er netop i Midt- og Vestjylland at størstedelen af påkørslerne sker, hvis man kigger på antallet af henvendelser til Dyrenes Vagtcentral 1812:

 
 
Foto: Dyrenes Beskyttelse

Statistikken viser også, at langt de fleste påkørsler af hjorte i april og maj sker efter kl. 21. Det skyldes, at hjorte som udgangspunkt er aktive omkring tusmørkeperioden.  

- April og maj er også perioden, hvor råerne skubber de nu knap ét år gamle lam fra året før ud fra mors skørter. Det resulterer i en masse dumme teenagere i skoven, som endnu ikke kender trafikreglerne, så at sige, siger Michael Carlsen.

Selv om et gennemsnitligt rådyr kun vejer omkring 20-25 kilo, så kan en påkørsel stadig forårsage store skader på både køretøj og fører. Derfor har Dyrenes Beskyttelse udarbejdet nogle gode råd for at undgå uheld:

 

3 råd til at undgå påkørsler af hjorte