Forårsfornemmelser i marken: - Det er ekstremt tidligt

Mildt vintervejr har fået plantevæksten tidligt i gang, og det får også landmænd og maskinfører i gang i markerne.

Sven Erik Pinstrup, der er planteavlskonsulent, kan ikke mindes, at så meget markarbejde har været i gang allerede i februar.
Sven Erik Pinstrup, der er planteavlskonsulent, kan ikke mindes, at så meget markarbejde har været i gang allerede i februar.
Foto: Jesper Bach Thomsen, TV MIDTVEST

Kalenderen siger vinter, men landmændene og maskinstationerne har i den grad fået forårsfornemmelser.

Der er lige nu usædvanligt meget aktivitet på markerne, hvor blandt andre Thingstrup Maskinstation kører gylle på en hvedemark ved Ulfborg.

- Der er noget mere ryk på nu, end der plejer at være. Jeg tror ikke, vi har prøvet at være så massivt i gang, som vi er nu. Det er dejligt, og der er rigtig godt føre, siger maskinfører Poul Kløjborg.

Billedet er det samme langt de fleste steder, hvor der også er pløjning og såning i gang.

- Det er fuld forståeligt, når vi ser på temperaturen, og hvad der sker her ude. Plantevæksten er i gang, hvad end det er græs eller vintersæd, og selv ukrudtet er vågnet, siger Sven Erik Pinstrup, planteavlskonsulent i Landbo Limfjord og fortsætter:

- Det er ekstremt tidligt. Jeg kan ikke mindes, at vi har været i gang i februar måned i større stil. Jorden er blevet tørret op de sidste 14 dage, og derfor er vi i gang selv med såning.

Markarbejdet er i fuld gang ved Ulfborg, hvor der bliver kørt gylle på markerne.
Markarbejdet er i fuld gang ved Ulfborg, hvor der bliver kørt gylle på markerne.
Foto: Jesper Bach Thomsen, TV MIDTVEST

Hellere for tidligt end for sent

Sidste år var der frost helt ind i marts, og derfor var der travlt for landmænd og maskinstationer i april. I år får de lidt længere tid til at gøre markerne klar.

- Vi kom rigtig sent i gang sidste år, og så fik vi jo forfærdelig travlt over hele linjen, for så skal det hele ske på en gang. Så det er godt, det er i gang nu, men det kan jo blive bremset lige pludselig af regn eller frost. Vi krydser fingre for, at det ikke sker i år, siger Poul Kløjgaard.

Kommer planterne i gang allerede nu, så bliver vækstsæsonen lang, og bliver tørken lige som sidste sommer, så vil planterne være bedre rustet.

Derfor er det bedre at få sået for tidligt end for sent ifølge planteavlskonsulenten.

- Jo længere vækstsæson du har, jo større mulighed er der for at få et godt udbytte, så en god lang vækstsæson, giver god tid til at få lavet arbejdet rigtigt, men jorden skal være tjenlig, siger Sven Erik Pinstrup.

1:10
Der bliver arbejdet på højtryk med gyllespredning, pløjning og såning, og det er fuldt forståeligt.