Folkekirken mangler nye organister

Piben har fået en anden lyd, når det handler om interessen for at blive organist. Færrere vil være organister. Nu går kirkemusikskole og biskop i offensiven.

050312organist.jpg

Det kan blive utrolig stille til gudstjenest i landets kirker i fremtiden. Folkekirken frygter, at der bliver stor mangel på organister inden for de næste fem til 10 år.

En tendens de allerede mærker på kirkeskolen i Vestervig.

 - Vi mærker allerede nu, at vi skal arbejde hårdere for at tiltrække specielt de unge ansøgere til studiet, siger rektor Ivar Mæland ved Vestervig Kirkemusikskole.

Årsagen til, at der kommer til at mangle organister i fremtiden, er, at mange organister skal pensioneres de kommende år.

Problemet skal tages alvorligt

Biskop Henning Toft Bro ved Aalborg Stift mener, at manglen på organister skal tages alvorligt.

 - Det er næsten ikke til at holde gudstjeneste uden en organist. Så det er klart, at vi bliver nødt til at lave en indsats for at få flere til at interesse sig for kirkemusik, siger Henning Toft Bro.

Satser på ny målgrupper

 - Det er de helt unge på musikskolerne, som vi skal have fat i. Dem som allerede spiller klaver. Vi skal ud på ungdomsskolen og inspirere dem til at blive organister, siger rektor Ivar Mæland ved Vestervig Kirkemusikskole.

Organisten ved Lemvig Kirke, Erling Lindgren, tror på, at det er muligt at skaffe nye organister.

 - Jeg er overbevist om, at hvis man først får fat i de unge mennesker og viser dem, hvor fantastisk et instrument et orgel er, så er der potentiale for at der kommer nok nye organister i fremtiden.

Vestervig Kirkemusikskole uddannede sidste år 15 organister. Samlet set er der over 2000 organister i Danmark.

 

1:57
Indenfor de næste 5-10 år går en generation af organister på pensioen, og der er ikke nok nye til at overtage orglerne.