20-årig kommunalpolitiker: Folk spørger tit, om jeg er praktikant

Der kan være visse udfordringer forbundet med at være ung og uerfaren og samtidig være byrådsmedlem. Det kender Thomas Østergaard fra Ikast-Brande alt til.

Thomas Østergaard blev valgt ind som byrådsmedlem i Ikast-Brande Kommune i en alder af bare 19 år.
Thomas Østergaard blev valgt ind som byrådsmedlem i Ikast-Brande Kommune i en alder af bare 19 år.
Foto: Majbrit Oddershede Bach, TV MIDTVEST

Med sine kun 20 år er Thomas Østergaard det absolut yngste medlem i Ikast-Brande Byråd, og han oplever tit, at hans unge alder og udseende forvirrer folk, når han møder dem til politiske arrangementer.

- Når jeg er ude i byrådssammenhæng, spørger folk tit, om jeg er elev, praktikant eller ansat hos kommunen. De bliver lidt overrasket, når jeg fortæller dem, hvem jeg er, fortæller Thomas Østergaard. 

At hans alder vækker undren, lader den unge Venstre-mand sig ikke længere gå på af. I stedet fokuserer han på den gode start, han har fået på sit nye liv som byrådspolitiker i Ikast-Brande Kommune.

- Det absolut vigtigste er, at mine 22 byrådspolitikere ser mig på lige fod med dem, og det er jeg ikke i tvivl om, at de gør, fortæller han.

Opbakning fra politisk modstander

Byrådssalens yngste politiker har vundet sine kollegaers respekt. Det fortæller en politisk kollega og modstander. Socialdemokraten Frank Heidemannn Sørensen er formand for et af de udvalg, hvor Thomas er medlem.

- Thomas er gået til det med krum hals. Han arbejder hårdt. Han udviser nysgerrighed og vil gerne lære noget. Det er en meget god kvalitet at have, fortæller Frank Heidemann Sørensen.

Thomas Østergaard sidder i to af byrådets tunge udvalg, Børne- og Undervisningsudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget. Den 20-årige politiker bruger derfor en stor del af sin fritid på at forberede sig grundigt til sine udvalgsmøder.

Han indrømmer da også, at den store arbejdsmængde er kommet bag på ham.

- Det har overrasket mig meget. Alle de ting mine venner laver i deres fritid, kan jeg ikke lave i samme grad. Jeg giver jo afkald på noget. Men det er en af forudsætningerne ved at være her, og det vil jeg ikke undvære.  

Efter det første år i kommunalpolitik har Thomas allerede været med til at træffe mange vigtige beslutninger. Eksempelvis har han sammen med sit ene udvalg færdiggjort arbejdet med at strukturere den kommunale tandpleje på en ny måde.

1:33
TV MIDTVEST var, da den unge politiker fremlagde udvalgets arbejde for sine kollegaer i byrådssalen.

Frank Heidemann Sørensen har siddet i Ikast-Brande Byråd de sidste 30 år, men han kan godt huske, at man som nyvalgt både er nervøs og overvældet af det store arbejdspres. Den garvede politiker lover, at det ikke varer ved.

- På et tidspunkt begynder mange ting at sidde på rygraden, fordi du har prøvet situationen før. Eksempelvis bliver man hurtigere til at forberede sig til møder, fordi man allerede har indsigt i mange af sagerne. Thomas skal bare blive ved med at klø på, fortæller Frank Heidemann Sørensen. 

Gennemsnitsalderen i Ikast-Brande byråd er 49 år, så det er formentlig ikke slut med, at folk fejlagtigt tror, at den unge politiker er en praktikant. Men 20-årige Thomas Østergaard fortæller, at han overlever.

- Jeg ville jo nok også selv være blevet overrasket, hvis jeg mødte en så ung politiker, siger han og smiler.

Siden kommunalvalget i november 2017 har TV MIDTVEST fulgt Thomas Østergaard i serien Unge politiske stemmer. Ud over Thomas så medvirker 31-årige Mette Kjærulff også i serien. Hun er den yngste kvinde i kommunalbestyrelsen i Thisted Kommune.

 Se eller gense hele serien her.

9:22
Unge politiske stemmer afsnit 3. Video: Majbrit Oddershede Bach, TV MIDTVEST
5:21
Unge politiske stemmer afsnit 2. Video: Majbrit Oddershede Bach, TV MIDTVEST
9:48
Unge politiske stemmer afsnit 1. Video: Majbrit Oddershede Bach, TV MIDTVEST