Følelsessvindel på Facebook

Facebook-svindlere opretter gennemførte falske profiler for at vinde folks tillid. Christina Tatarczuk fra Viborg blev gennem et halvt år ført bag lyset.

FB_Snylter.jpg

Falske profiler og venneanmodninger fra mennesker, du aldrig har mødt, ses ofte på de sociale medier. Nogle med det formål at snyde sig til penge fra intetanende fremmede.

Følelessvindlere

Men for Christina Tatarczuk fra Viborg gik det videre end det. Her var det ikke pengene, der var omdrejningspunktet, men snarere følelser.

- Det er jo min naivitet, der er blevet misbrugt, for selvom jeg ikke har givet den kvinde penge, så havde jeg virkelig medfølelse for hende, forklarer hun.

Svindler bag profilen

Gennem et halvt år har hun haft kontakt til og støttet en angiveligt kræftramt pige, der har vundet Christina Taraczuks medfølelse, tanker og omsorg.

Men den unge pige viste sig at være en svindler, der havde opbygget hele sin profil og historie med modelfotos, falske familiemedlemmer og løgne.

- Min intuition har bimlet hele tiden, og der var nogle mærkelige detaljer. Men alligevel har jeg tænkt, at jeg ikke kunne tillade mig at klandre en kræftsyg kvinde for noget som helst, siger hun.

Christina Taraczuk er terapeut og radiovært i Viborg, og det afleder mange ukendte venneanmodninger. Hun ønsker ikke, at oplevelsen skal få lov til at ændre hendes menneskesyn.

- Jeg er glad nok for, at jeg møder verden så tillidsfuldt, som jeg gør, men at det også er skræmmende, at mennesker udgiver sig for at være noget helt andet, end de er.

Stigende tendens

Men Christina Taraczuks oplevelse er langt fra enestående. Ifølge eksperter i sociale medier, så er det et stigende problem, at svindlerne nu vinder folks tillid ved over en længere periode at udgive sig for at være en helt anden, end de reelt er.

- Ofte vil de her svindlere på et eller andet tidspunkt forsøge at vinde noget på det. Ofte økonomisk. Vi har endnu ikke set så mange eksempler herhjemme, men vi formoder, at vi kommer til at se mere til det, hvis ikke de sociale medier sætter ind med overvågning, forklarer David Ledstrup, medierådgiver hos Bigum & Co.

Sociale medier vil rydde op

- Jeg føler mig da udnyttet på min godtroenhed. Men jeg får ondt af hende og tænker, at hun har brug for hjælp, for jeg tror egentlig bare, at hun er en stakkel.

Men flere af de sociale medier begynder nu at sætte ind overfor svindlerne. På billeddelingstjenesten, Instagram, har man netop slettet et hav af falske profiler. Facebook påbegynder snart noget lignende, lyder det fra David Ledstrup.

Se mere om sagen i vores udsendelse 19.30 - og deltag i debatten på Facebook:

2:00
En terapeut fra Viborg er i mere end et halvt år blevet udsat for lidt af et besynderligt bedrageri.