Første vælgermøde: Landsbyer på dagsordenen

Det går godt i Viborg, men kritikere mener, at politikerne glemmer landsbyerne i kommunen. Det var til debat på vælgermøde her til aften i Løvskal.

20150601-111918-l_34mb.jpg
Foto: Henning Bagger / Scanpix / Arkiv

Der er to måneder og syv dage til kommunalvalget. Men nu er valgkampen i gang. Her til aften blev et af de allerførste vælgermøder i landsdelen afholdt i landsbyen Løvskal ved Viborg.

For mens det går rigtig stærkt i selve Viborg, hvor der bygges nye store boligområder, så går det knapt så stærkt i landsbyerne.

- Der mangler en målrettet plan for, hvad man vil med sit opland, siger Elo Nielsen, der bor i Skals og er byrådskandidat for SF, til TV MIDTVEST.

Kritikere mener, at byrådet har for stort fokus på byen Viborg og tænker for lidt på de mindre byer.

- De sidder jo ikke og tænker, at de ikke vil gøre det godt for Skals eller Hammershøj, men deres opmærksomhed er bare ikke nået derud, siger Elo Nielsen (SF).

Som eksempel kan nævnes, at kommunen har betalt for en dronefilm, der skal være med til at profilere den nye bydel i Viborg, Arnbjerg. Men hvis en landsby vil have en reklamefilm, skal den selv skaffe pengene.

Men kommunen investerer også uden for Viborg, understreger borgmester, Torsten Nielsen 

- Det er - kan jeg lige så godt sige - valggas, siger han. 

For ham handler om at markedsføre dér, hvor efterspørgslen er. Og det er ikke i landsbyerne lige nu.

- Vi kan tydeligt se, at alle vil fortætte sig i byerne. Den trend kan vi ikke begynde at lave om på. Der skal vi derimod være omstillingsparate, således når trenden er at man vil bosætte sig i byerne, så skal vi have tilbuddene der, lyder det. 

3:32
Et af landsdelens første vælgermøder op til kommunalvalget handlede om landsbyerne i Viborg Kommune.

Cirka 100 mennesker var mødt op til aftenens vælgermøde. Blandt dem Bent Bjerring fra Vammen.

- Jeg håber at finde ud af, hvad de forskellige partier kan tilbyde landdistrikterne. Jeg kommer fra en mindre by i Viborgs opland, hvor vi er mange ildsjæle, der har mange projekter i gang, og det er meget afhængig af, hvordan vores samarbejde er med Viborg Kommune, siger han.

Det er foreningen Viborg Landsbysammenslutning, der står bag mødet, og for dem er det vigtigt at sparke landsbyerne ind i valgkampen så tidligt som muligt. 

- Jeg synes, at det er rigtig vigtigt, at vi i den her valgkamp får fokus på, hvilke værdier landdistrikterne har i en sammenhængende kommune, så vi får en sammenhængskraft mellem land og by, siger Lone Kastberg, der er formand for Viborg Landsbysammenslutning. 

Der er kommunalvalg den 21. november.