Guldminen

Guldminen: Første skoledag på FC Midtjyllands idrætsfriskole

I dag startede 44 guldklumper i FC Midtjyllands nytænkende idrætsfriskole, Guldminen.

Første dag i idrætsfriskolen, Guldminen, i Ikast.
Første dag i idrætsfriskolen, Guldminen, i Ikast.
Foto: Sean Kelly Christensen

Der er første skoledag og så er der første skoledag -  altså for skolen. Sådan er det i Ikast i dag, hvor FC Midtjyllands spritnye idrætsfriskole, Guldminen, i dag slog dørene op for børn med drømme om fodbold og håndbold. 

En af dem er Silja Agervig Ravn. Hun er en af 44 små guldklumper i Guldminen, der starter op med 0.-4. klasser. 

- Det kilder ret meget nede i maven lige nu, fortælle Silja Agervig Ravns. 

Sommerfugle i maven hos Silja Agervig Ravns. 
Sommerfugle i maven hos Silja Agervig Ravns. 

Oprindelig var det planen, at skolen kun skulle begynde med 0.-3. klasse, men grundet stor efterspørgsel blev der udvidet med 4. klasse.

- Vi er optagede af at alle børn kan lære alt. Vi ved fra forskning, at den stærkeste motorvej kombinerer læring og sport. Lysten til at dyrke sporten skal drive værket, når det kommer til matematik og dansk, fortæller Svend Erik Schmidt, der er Guldminens nye daglige leder. 

FC Midtjylland kalder ikke Guldminen for en eliteskole, men det ultimative succeskriterie er, at skolen udvikler en kommende vinder af Ballon d'Or, prisen som verdens bedste fodboldspiller.

- Vi laver et paradigmeskifte inden for skole. Det er en helt anden måde at lave skole på, siger Svend Erik Schmidt og fortsætter: 

- We play for gold har en dobbeltbetydning. Børnene er det dyrebareste forældrene har, og så handler det også om at skabe et verdensklassemiljø - på den lange bane kommer der nogle verdensklassebørn ud af det, forklarer Svend Erik Schmidt. 

Eleverne er udvalgt på baggrund af to introduktionsdage, hvor folkene bag skolen har kunne se dem an og snakke med familien.

Ekspert: Store ambitioner stiller store krav

Andreas Rasch forsker i pædagogik ved VIA i Aarhus. Han mener som udgangspunkt, at idrætsfriskolens ideer om bevægelse er gode, men advarer samtidig om, at de høje ambitioner stiller store krav: 

- Konkurrencekultur kender vi fra mange steder fra sportsverdenen, det er lidt sjældnere, at den kommer ind på skoleområdet. og det vil sige, at man har med en kultur at gøre, hvor det kan være den enkelte, der bliver sat i højsædet på bekostning af fællesskabet. Og der skal man jo som professionel voksen være opmærksom på, at fællesskabet skal stadig fungere. og det skal man have fokus på, og det skal man have en pædagogik, der kan håndtere, fortæller Andreas Rasch. 

 
 
Foto: Sean Kelly Christensen

Men selvom ambitionerne er store, så maner Svend Erik Schmidt til ro: 

- Jeg kan godt forstå nogle måske tænker eliteskole, når FC Midtjylland støtter op om det her. Men jeg kan med syvtommersøm slå fast, at det er miljøet det handler om. Hvis man kan lide at bevæge sig og lege, så passer man ind her, fastslår Svend Erik Schmidt. 

For Silja Ravn er der da heller ingen sure miner efter første dag i Guldminen. 

- Sommerfuglene er væk nu, jeg glæder mig bare meget til at komme tilbage, siger en glad Silja Ravn. 

Med tiden vil FC Midtjylland tilbyde undervisning op til 9. klasse på skolen.

2:43