Første danske batteritog skal køre på Lemvigbanen

I slutningen af 2020 og i starten af 2021 kommer Danmarks første batteridrevne tog i drift. Det skriver Jyllands-Posten.

Det er et batteritog, lignende det her tyske, der skal testes af på Lemvigbanen næste år.
Det er et batteritog, lignende det her tyske, der skal testes af på Lemvigbanen næste år.
Foto: John Macdougall/AFP/Ritzau Scanpix

Transportminister Benny Engelbrecht har indgået et samarbejde med regionsrådsformændene i Region Hovedstaden, Region Sjælland og Region Midtjylland om at indsætte batteritog på to strækninger som et forsøg.

Batteritogene kommer til at køre på strækningen Helsingør-Hillerød i Nordsjælland og på Lemvigbanen i det nordlige Vestjylland. Parterne skal i første omgang ikke investere penge i batteritogene, men i stedet får leverandører i løbet af forsøgsperioden mulighed for at vise deres tog frem i den daglige drift.

Transportministeren mener, at der er store fordele ved batteritog. Dels er det en gevinst for klimaet, og dels kan batteritog løse udfordringen, som særligt mindre jernbaner oplever med at gå fra diesel til el, mener han.

- Jeg håber, at vi kan konstatere, at det er en meget enkel måde at lave en omstilling til langt mere klimavenlige tog. Det her kan være et vigtigt bidrag til at reducere CO2-udledningen på jernbanen. Hvis det er en så god løsning, som meget tyder på, er det i forhold til den grønne omstilling en lavt hængende frugt, der skriger på at blive plukket, siger Benny Engelbrecht til Jyllands-Posten.

Han håber at se batteritog på danske skinner allerede i midten af næste år.

Initiativet til forsøget med batteritog sker på baggrund af en analyse om mulighederne for kørsel med batteritog i Nordvestsjælland. Valget af Lemvigbanen er truffet, fordi man lokalt har vist interesse i at udskifte dieseltog med netop batteritog, og det vil ministeriet imødekomme.

2:59
Se indslag: Lemvigbanen bliver en af to strækninger der i 2020 begynder at køre med batteridrevne tog. Hos Midtjyske Jernbaner kan de ikke få armene ned.