Førerløse traktorer og markrobotter indtager danske marker

Landmænd behøver snart ikke sætte sig bag rattet, når de skal harve eller så. I fremtiden vil førerløse robotter klare arbejdet på marken.

Førerløse traktorer og markrobotter kan ses på Landsskuet 30. juni - 2. juli.
Førerløse traktorer og markrobotter kan ses på Landsskuet 30. juni - 2. juli.

Maskinerne på marken kan i fremtiden køre selv. Meningen er, at robotterne kan spare lønomkostninger for landmændene. Det skriver P4 Midt og Vest.

Det er firmaet Precision Makers i Holstebro, som har skabt en af de førerløse maskiner, der er på vej på markedet.

- Det ser da lidt specielt ud, at der ikke er nogen mand med, siger Claus Bjerre, der er salgschef i Precision Makers, til P4 Midt og Vest.

De selvkørende landbrugsmaskiner følger en GPS-rute, som landmanden har forprogrammeret via en PC. Maskinen holder desuden øje med, om der dukker mennesker op på ruten.

- Den kører med to centimeters præcision lige nøjagtigt der, hvor det er tilsigtet. Hvis den afviger fra den linje, der er tiltænkt. det kan være 10 til 20 centimeter, så stopper den og lukker ned, siger Claus Bjerre til P4 Midt og Vest.

Selvkørende landbrugsmaskiner kan måske lyde som ren science fiction, men robotten er næsten klar til nutidens marker.

- Allerede i dag kan den harve, så og vende halm. Vi har to ude at køre i Danmark i dag, fortæller Claus Bjerre til P4 Midt og Vest.

Han gætter på, at robotterne i løbet af fem til ti år også vil kunne overtage høstarbejdet. Bliver det en realitet, kan landmanden se frem til at sidde oftere foran kontorskærmen frem for inde i en maskine eller traktor.