Fødevareproducenter vil ikke i supermarkedet

Flere lokale fødevareproducenter tøver med at sende deres varer ud i supermarkederne. De frygter nemlig, at sjælen og historien bliver ødelagt.

Staarup Haandbryg
Foto: Camilla Schiøler, TV MIDTVEST

Mange af landsdelens fødevareproducenter er havnet i et dilemma. Efter i flere år at have kæmpet for et gennembrud for de lokale fødevarer er interessen hos de store detailkæder vokset. Nu tøver flere producenter imidlertid med at give los for produktionen. De frygter det kan ødelægge sjælen ved råvarerne og den måde de fremstilles på.

En af de producenter at Staarup Haandbryg i Salling. De er blevet lokket til et tættere samarbejde med Coop, men produkterne er ikke at finde i supermarkedet.

- Vores varer skal sælges de steder, hvor man har mulighed for at sælge hele oplevelsen. Oplevelsen er en flaske med noget indhold, det kan være øl eller saft. Og så er det den historie som passer med til, siger John Smith, der er indehaver af Staarup Haandbryg i Højslev.

Flere af de store detailkæder øjner en god forretning i de lokale fødevarer og går målrettet efter flere hyldemeter med disse produkter.

- Coop er ikke ensbetydende med vækst. Vi vil gerne de steder hen, hvor de har lyst til at høre historien, og fortælle den videre til deres kunder, siger John Smith.

Ifølge formanden for det regionale fødevarenetværk er den positive interesse fra supermarkederne med til at styrke udbredelsen af de lokale råvarer. Hvis altså producenterne vælger supermarkedet.

- I sådan et fødevarenetværk er vi jo sat i verden for at udbrede kendskabet til de lokalt producerede fødevarer. Og det er klart, at jo flere hyldemeter vi får i det lokale supermarked, jo større kendskab vil der jo blive, siger Bent Graakjær, Formand, Regional Madkultur Vestjylland.

2:48
Detailkæderne står på spring for at sælge lokale varer men lokale fødevareproducenter tøver med at udvide