Svineproducenter raser: Fødevareminister præsenterer ikke et retvisende billede

Står det til fødevareminister Mogens Jensen, skal dyrevelfærdskontrollen strammes gevaldigt i de danske svinestalde.

Kim Heiselberg er formand for Danske Svineproducenter, og han mener, at fødevareministerens dom er for hård.
Kim Heiselberg er formand for Danske Svineproducenter, og han mener, at fødevareministerens dom er for hård.
Foto: Morten Thomsen TV MIDTVEST

Fødevareminister Mogens Jensen nu går til kamp for bedre dyrevelfærd i svinebranchen. Ministeren vil nemlig skærpe kontrollen med landets svineproducenter.

- I de stikprøvekontroller vi har lavet, der er der simpelthen misrøgt eller manglende omsorg for dyrene i en tredjedel af tilfældene, og det er simpelthen for meget, siger fødevareminister Mogens Jensen. 

Det er dog ikke tal, som formanden for Danske Svineproducenter, kan nikke genkendende til.

- Rapporten inkluderer både for om der er nok lys i stalden og at der måske ikke er blevet registreret døde grise henover en weekend. Det synes vi ikke har noget med dyrevelfærd at søge, siger Kim Heiselberg. 

Individuelle skøn

Danske Svineproducenters formand, Kim Heiselberg, der selv er landmand syd for Tarm, efterlyser, at kontrollerne i mindre grad er præget af individuelle skøn.

- Når jeg går og passer mine grise til dagligt, og har behandlet en gris over nogle dage, og jeg ser en forbedring på grisen, så er det utroligt ærgerligt at få at vide af kontrollanten, at grisen skulle have været aflivet, siger Kim Heiselberg.

- Sådan noget her kan ikke afgøres på et stykke papir, man er nødt til at skulle ud og se. Når en kontrollør konstaterer, at der er problemer, så må jeg vælge at tro på det, svarer Mogens Jensen til kritikken.

Flere anmeldelser om overtrædelse af loven

De seneste år bliver der indgivet flere politianmeldelser om overtrædelser af dyreværnsloven. Samtidig viser nye tal fra Landbrug of Fødevarer, at mere end hver femte pattegris dør i danske svineproduktioner.

- Svineproducenterne vil blive indkaldt til en diskussion om, hvad der konkret kan gøres. Det vil ske i løbet af den kommende tid, siger Morgens Jensen.

Formanden for Danske Svineproducenter fortæller, at der hver eneste dag arbejdes på at sikre dyrevelfærden i staldene. 

- Det er lidt billigt at komme og sige, at der generelt er problemer i den danske svineproduktion, siger Kim Heiselberg.

2:17