FOA frygter for fremtiden på plejehjemmene

Frivillige kommer i langt højere grad til at varetage opgaver på landsdelens plejehjem i fremtiden. Det viser en undersøgelse fra Center for Offentlig Kompetenceudvikling i Morgenavisen Jyllands-Posten. FOA I Viborg ser bekymret til.

Otte ud af 10 plejehjemsledere regner med frivillige vil komme til at spille en større eller væsentlig større rolle på fremtidens plejehjem.

Og ikke nok med det. De vil også komme til at varetage flere opgaver som for eksempel genoptræning, rengøring og transport.

Det viser en undersøgelse fra Center for Offentlig Kompetenceudvikling i Jyllands-Posten i dag.

FOA er bekymret for kvaliteten

Hos FOA i Viborg har de set udviklingen med flere frivillige på plejehjemmene igennem flere år. Men de nye tal i undersøgelsen giver anledning til yderligere bekymring.

 - Kvaliteten bliver forringet. Uanset hvor mange frivillige de gør brug af, så er det jo ikke kvalificeret personale, det er ikke faglært personale, siger formanden for FOA i Viborg, Birgit Otkjær og fortsætter:

 - Jeg ser et senarie, hvor social og sundhedshjælperen er en uddøende race. Der er ikke lang vej fra at være med til at bespise de ældre og transportere dem, til at de også at tager den sidste del og varetager plejen.

Socialudvalgsformand maner til ro

Formanden for socialudvalget i Viborg Kommune bekræfter, at der er kommet flere frivillige på plejehjemmene i Viborg Kommune.

Men hun mener ikke, at FOA skal bekymre sig om, at de frivillige overtager plejen af de ældre.

 - Jeg er rigtig glad for, at der er frivillige, der er med til at give et frisk pust på kommunens plejecentre. Men jeg vil kæmpe med næb og klør for, at de frivillige aldrig nogensinde varetager kommunens kernevelfærd. Det vil sige opgaver inden for omsorg og pleje, siger formanden for socialudvalget i Viborg Kommune, Mette Nielsen (Soc.dem.).

Det er dog ikke en garanti, som FOA giver meget for.

 - Den garanti tror jeg ikke på. Jeg har jo set de garantier og fine ord før, og de har ikke holdt. Så det her kører stille og rolig ned af bakke, siger FOA-formanden i Viborg, Birgit Otkjær.

Der er cirka 600 frivillige inden for social- og omsorgsområder i Viborg Kommune.