Flygtninge overhaler polakker på arbejdsmarkedet

Der ansættes flere arbejdere fra tredjelande end fra det øvrige Europa, viser undersøgelse.

Arkivfoto. Polske arbejdere plukker jordbær.
Arkivfoto. Polske arbejdere plukker jordbær.
Foto: Scanpix / Bax Lindhardt

Personer fra de såkaldte tredjelande fylder stadigt mere på det danske arbejdsmarked. Det viser en undersøgelse foretaget af Nykredit, skriver Berlingske.

Ifølge undersøgelsen er situationen i øjeblikket den, at den udenlandske arbejdskraft fra tredjelande for første gang stiger mere end den fra EU-landene. Nykredit har undersøgt udviklingen i beskæftigelsen for udenlandske statsborgere i Danmark på baggrund af tal fra Jobindsats.

- Det er bestemt et plus, at virksomhederne har haft succes med at ansætte arbejdskraft fra tredjelande i takt med, at tilstrømningen af arbejdskraft fra EU er løjet af. Det mindsker risikoen for mere udtalte og alvorlige flaskehalsproblemer på det danske arbejdsmarked, siger Tore Stramer, der er cheføkonom i Nykredit.

Dansk Erhverv: En positiv udvikling

Analysen viser helt præcist, at antallet af personer i job fra tredjelande er steget med 8460 personer over det seneste år. I samme periode er den udenlandske arbejdskraft fra EU-landene kun steget med 6250 personer.

Det er særligt rengøringsbranchen, hoteller og restauranter samt sundheds- og socialvæsenet, der ansætter den udenlandske arbejdskraft fra tredjelande. Og det er positivt, at flygtninge fylder mere på arbejdsmarkedet, mener Peter Halkjær, arbejdsmarkedspolitisk chefkonsulent hos Dansk Erhverv.

- Dels er det rigtig positivt, at flygtninge nu i stigende grad er på vej ind på arbejdsmarkedet. Men samtidig har vi også en udfordring, fordi det flow af arbejdskraft ind på arbejdsmarkedet, vi har set fra landene omkring os - især fra de europæiske lande - er aftagende. Og det kan godt gå hen og give udfordringer for danske virksomheder og økonomi på sigt, siger han.

I analysen fra Nykredit kan man også se, at den udenlandske arbejdskraft samlet set er kommet op på 245.000 personer, hvilket er rekord.