Flygtninge fyret fra daginstitutioner: Mangler børneattester

En række kommuner indfører ansættelsesstop for flygtninge i brancher, hvor de skal arbejde med børn. En svært fremskaffelig børneattest er problemet.

Pædagog
Foto: TV MIDTVEST

Det er stort set umuligt for flygtninge at fremskaffe børneattester, som dokumenterer, at de ikke har lavet seksualforbrydelser mod børn i deres hjemlande. Derfor udelukker flere kommuner dem fra jobpraktik som pædagogmedhjælper, pedel eller køkkenmedarbejder i daginstitutioner og skoler. Det skriver DR Midt og Vest.
    
- Her bevæger vi os på et ekstremt følsomt område, og vi vil ikke løbe nogen risiko. Uanset om man har været her længe eller i kort tid, så skal der en børneattest til, siger borgmesteren i Ikast-Brande Kommune, Carsten Kissmeyer.
    
Den slutter sig dermed til en række kommuner med ansættelsesstop for flygtninge.

Ikast-Brande har ellers kun gode erfaringer med flygtninge jobpraktik i daginstitutioner. Alligevel trækker de i nu i bremsen. når det gælder børns sikkerhed:
    
- Vi har haft syv flygtninge, og selvom det er gået godt, så har vi valgt at gå med livrem og seler, når det gælder børns sikkerhed, siger han til DR Midt og Vest.

Herning ansætter gerne

Flygtningene skal nu finde en anden jobpraktikplads. Viborg og Holstebro kommuner har også indført ansættelsesstop. Claus Clausen, der er formand for Børne- og Ungdomsudvalget i Viborg Kommune, afviser at det handler om manglende tillid til flygtninge.
    
- Danskere, som ikke kan fremvise en børneattest kan heller ikke blive ansat i vores institutioner. Det er den normale procedure, uanset hvem det er, siger han til DR Midt og Vest.
    
Herning Kommune har i stedet valgt at flygtningene aldrig er alene med børnene. Kommunerne afventer nu KL's retningslinjer for, hvordan de skal håndtere de manglende børneattester.