Flest midt- og vestjyder udnyttede vindmøllestøtte

Af 159 nye landmøller i Danmark tegner Midt- og Vestjylland sig for 63.

Ringkøbing-Skjern Kommune er det sted, hvor der er opstillet flest nye landvindmøller med økonomisk støtte.
Ringkøbing-Skjern Kommune er det sted, hvor der er opstillet flest nye landvindmøller med økonomisk støtte.
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Der er blevet sat 159 nye landmøller op i Danmark i perioden mellem 1. januar sidste år og den 21. februar i år, hvor støtteordningen for landvindmøller udløb.

Støtteordningen betyder, at ejerne af landvindmøller, der er opført inden skæringsdatoen, får 25 øre i støtte fra staten per kilowattime, deres mølle producerer.

Og den chance, var der mange midt- og vestjyder, der ikke kunne lade gå forbi. 63 af de 159 vindmøller er nemlig blevet sat op i Midt- eller Vestjylland.

Mange af dem kom op i sidste øjeblik. Blandt andet i Hemmet ved Ringkøbing.

- Jeg har altid været for møller herude, og det er jo fordi, det kommer vores sogn til gode, forklarer Niels Erik Mortensen, der er formand for Hemmet Aktivitets & Kulturhus.

Og det er da også borgerne i Ringkøbing-Skjern Kommune, der står bag de fleste af de nye landvindmøller. 25 nye vindmøller skød i vejret mød økonomisk gevinst fra støtteordningen. 

Støtteordning var for attraktiv

Nu er det altså slut med grønne støttekroner. Ministeren

- Det glæder mig jo, når det lykkes at få vindmøller op og at skabe lokal opbakning omkring det. Men det viser måske også, at støtteordningerne måske har været lige lovligt attraktive, lyder det fra venstremanden Lars Christian Lilleholt, der er Energi-, forsynings- og klimaminister.

Derfor forventer Ringkøbing-Skjern Kommunes bormester, Hans Østergaard (V), heller ikke at der vil komme mange nye vindmøller til.

Men det er en skam, lyder meldingen fra Hemmet. Møllerne sender nemlig vigtige støttekroner videre:

- Det er jo noget, der luner godt i sådan nogle små lokalsamfund. Der kommer kommunen jo ikke med en pose penge. Vi må klare os selv, mener Niels Erik Mortensen. 

2:33
TV: Af 159 nye landmøller i Danmark tegner Midt- og Vestjylland sig for 63