Flertal vil skærpe kurs mod brodne kar i fødevarebranchen

Fødevarestyrelsen skal have øgede beføjelser til at bekæmpe branchens vaneforbrydere, mener fødevareminister.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen vil med opbakning fra et flertal i Folketinget give nye beføjelser til fødevarekontrollen.
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen vil med opbakning fra et flertal i Folketinget give nye beføjelser til fødevarekontrollen.
Foto: Scanpix / Henning Bagger

Det skal være slut med pizzeriaer, kiosker og restauranter, som gentagne gange ser stort på reglerne og sætter forbrugernes sikkerhed på spil.
    
Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.
    
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) vil med opbakning fra et flertal i Folketinget give nye beføjelser til fødevarekontrollen, som skal sikre en hårdere kurs over for de brodne kar.
    
Der er lagt op til en lovændring, der gør det muligt for Fødevarestyrelsen at pålægge problematiske virksomheder daglige tvangsbøder eller at lukke dem midlertidigt, indtil et ulovligt forhold bliver bragt i orden.
    
Samtidig skal bødestørrelserne forhøjes.
    
- Siden 2015 er antallet af brodne kar faldet betydeligt. Men trods flere års skærpet indsats ser vi desværre, at der stadig er en hård kerne, som blæser på selv de mest grundlæggende krav til, hvordan man driver fødevarevirksomhed i Danmark, siger Esben Lunde Larsen.
    
Ifølge Fødevarestyrelsen er der 300 fødevarevirksomheder, som er brodne kar.
    
Heraf er cirka 20 hverken modtagelige for sund fornuft eller sure smileyer, men fortsætter ufortrødent med at sælge varer uden sporbarhed og dansk mærkning i lokaler, der er dårligt rengjort.
    
Fremover skal Fødevarestyrelsen mandsopdække lovovertræderne med ekstra kontroller, indtil forholdene er bragt i orden.
    
Fødevareordfører Simon Kollerup (S) ønsker at gå et skridt videre.
    
- Selv om de brodne kar ikke er mange, er de en skændsel. Jeg efterlyser, at vi går endnu længere for at stoppe dem for eksempel som i Norge, hvor man kan give virksomheder forbud mod at lave fødevareaktiviteter, siger han.
    
/ritzau/