Flere vælger friskole efter skolereform

Oven på skolereformen strømmer eleverne til friskolerne. Det gælder bade i de små og i de lidt større klasser.

friskoleborn.jpg

Lea Nørgaard er en af de elever, der har valgt at skifte folkeskolen ud med friskolen.

- Jeg synes de er bedre til at se, hvilken person man er, og hvilken personlighed man har.

Det var især skolereformen, der blev afgørende for hendes valg om at skifte Naur-Sir Skole ud med Holstebro Friskole.

- Vi har desværre følt, at rammerne for den danske folkeskole er gået mere imod, at vi skal have fokus på børnenes resultater i stedet for børnene, siger Lea Nørgaards far René Nørgaard.

I øjeblikket er der indskrivning for de børn, der skal starte i skole til sommer, og på Holstebro Friskole mærker de en stor efterspørgsel. Her er alle pladser allerede besat.

- Vi har plads til max 18 hos os, og jeg har 26, der gerne vil ind i vores før-skole-gruppe til maj. Så der er jo altså nogen, som jeg bliver nødt til at ringe og skuffe, siger skoleleder Sofie Munkholm.

Tilstrømning kræver tilbygning
Holstebro friskole, som er bygget til 100 elever har lige nu 155 af slagsen. Derfor er en tilbygning på vej.

Ifølge skolelederen vælger tre ud af fire af de nye elever på friskolen at skifte, fordi de har svært ved at være i folkeskolen.

En undersøgelse fra friskoleforeningen viser, at 44 % af friskolerne oplever ekstra stor søgning, efter at skolereformen er trådt i kraft.

- Det er ikke en kritik af de skoler, som bliver ramt af reformen, for de prøver jo at navigere i det. Det er et spørgsmål om, at alle vil det bedste for deres børn, siger René Nørgaard.

Der er omkring 550 friskoler i Danmark