Flere unge vælger uddannelse inden for landbruget

På trods af kriser i landbruget vælger et stigende antal unge at uddanne sig inden for landbruget.

Unge vælger landbrugsuddannelse
Foto: Trine Markfoged Jensen, TV MIDTVEST

Kriser i landbruget, konkurser, faldende mælkepriser og senest en politisk omstridt landbrugspakke skræmmer ikke nutidens unge. Faktisk vil et stigende antal af dem gerne uddanne sig indenfor landbruget. I år begynder 28 procent flere nye elever på landets landbrugsskoler.  

- Det betyder jo først og fremmest, at der er et erhverv, som kan få noget mere arbejdskraft, og det er hårdt tiltrængt. Og så betyder det jo selvfølgelig også, at det bliver interessant også for andre, når interessen er der, og man kan se, der er stigning. Det medfølger også, at det tiltrækker lidt flere, så vi er rigtig glade, siger Marianne Oksbjerre, direktør på Agroskolen i Hammerum og formand for foreningen Danske Landbrugsskoler.

Onsdag begynder 58 nye elever på Agroskolen i Hammerum. Det er næsten dobbelt så mange som sidste år. 17-årige Ester Bertelsen er af dem, der snart kalde sig landbrugselev. 

- Jeg har altid rigtig godt kunne lide dyr og natur, og da de til introduktionsmødet fortalte, at det var det, vi skulle have med at gøre, så synes jeg, det lød rigtig spændende. Jeg glæder mig til at komme ud og prøve nogle anderledes ting, se hvordan det her er og til at komme ud og være i blandt det og ikke bare høre og lære om det, men også gøre erfaringen selv, siger Ester Bertelsen.

Direkte i arbejde

Langt de fleste af Agroskolens færdiguddannede landmænd går direkte i arbejde. En af dem er 20-årige Rasmus Søndergaard, der forlod Agroskolen i januar. 

- Det betyder meget, at man kan komme i gang, at man ikke skal ind og sidde og have kontanthjælp, eller hvad der ellers skal til. Når man er vant til at arbejde 60 timer, så kan man ikke sidde stille. Det er nok også et must for, at man kan være med i erhvervet, at man vil arbejde, og man vil gerne arbejde meget, siger Rasmus Søndergaard, der drømmer om at blive selvstændig landmand på et tidspunkt.

Tidligere var landbrugsskolerne domineret af landmandssønner. Nu kommer mere end halvdelen af eleverne fra byer og mange er piger.

- Mange landmænd efterspørger også nogle kvinder, fordi de ser, at vi har den her medfølsomhed med dyrene, og vi ser nogle ting, som mændene ikke gør. Så jeg tror, jeg passer ind, siger Ester Bertelsen. 

Også landbrugsrelaterede uddannelser som jordbrugsøkonomi og husdyrvidenskab oplever en stigende popularitet blandt unge.

3:55