Flere ulovlige hjemmeslagterier op til jul

Selvom Fødevarestyrelsen har massivt fokus på at få bugt med ulovlige hjemmeslagterier, så vil der komme flere sager i årets sidste måneder. Julen er højtid for de ulovlige hjemmeslagtninger.

Siden 2007 har Fødevarestyrelsens Rejsehold arbejdet intenst med ulovlige slagterier. Det arbejder fortsætter de kommende måneder. Tiden op til jul er højtid for ulovlige slagtninger.

- Vi synes, det er et stort problem, fordi det kan være en reel sundhedsfare for forbrugerne. Det kan udgøre en smitterisiko for alle de lovlige besætninger rundt omkring, fortæller tilsynsførende i Fødevarerejseholdet, Finn Jørgensen.

Syge dyr bliver slagtet hjemme

Fødevarerejseholdet lever af tip fra borgere, der kender til eller har hørt om de ulovlige hjemmeslagterier. Kontrolbesøgene viser sig ofte at indebære dårlige forhold for dyrene, uappetitlige forhold og ringe rengøring.

- Nogle af de dyr vi finder på de ulovlige slagterier er typisk svin med brok og bylder. Dem kan man ikke komme af med på slagterierne, og så er der nogle der slagter dem ulovligt, siger Finn Jørgensen.

Stabilt antal sager

På trods af et målrettet arbejde, ligger antallet af sager med ulovlige hjemmeslagterier på et stabilt niveau. Fødevarerejseholdet får mellem 75 og 100 anmeldelser hvert år, hvor halvdelen fører til bøder eller retssager. Indtil nu har Rejseholdet fået 52 anmeldelser. Et antal der bliver højere.

- Det er sådan, at alle steder, hvor der er mulighed for at tjene lidt ekstra er der nogen, der er villige til at overskride grænsen mellem lovligt og ulovligt, fortæller Finn Jørgensen.

Her kan du høre, hvad formanden for Hedens Landboforening, Jørgen Poulsen, siger til, at Fødevarerejseholdet finder flere ulovlige hjemmeslagterier:

01:37 Luk video

Her kan du se indslaget om Fødevarerejseholdets arbejde:

02:25 Luk video