Flere tomme boliger i Lemvig og Thisted Kommune

I Lemvig og Thisted Kommune er andelen af tomme boliger steget på trods af puljer, der skal hjælpe med at få fjernet boligerne, der skæmmer bybilledet

bolig_37_3.jpg

Rundt om i landet står næsten 142.000 boliger uden fast beboer, og de bør rives ned, hvis ingen flytter ind i dem. Heldigvis bliver der færre af dem, for hvert år der går, men udfordringen er, at der i 26 kommuner, hovedsageligt i landets yderområder, er blevet flere efterladte boliger. Det viser en ny opgørelse fra Dansk Byggeri.

I det nord-og vestjyske er det især i Lemvig og Thisted Kommune, at der er kommet flere tomme huse. Her står over 10 procent af boligerne er tomme.

- Det er typisk de lidt mere velpolstrede kommuner, som så at sige har haft ”råd” og ressourcer til at benytte sig af de statslige puljer, som yder tilskud til nedrivning af tomme og forfaldne huse, fordi de kan leve op til kravet om, at kommunerne selv skal betale 30 procent af udgifterne til nedrivningen, siger økonomisk konsulent i Dansk Byggeri, Maria Schougaard Berntsen, og uddyber:

- Den slags krav rammer særligt kommunerne i yderområderne, som i forvejen har svært ved at få enderne i budgettet til at hænge sammen. De har flest tomme boliger og dermed størst behov for hjælp, men også sværest ved at finde penge til at gøre noget ved problemet.

I yderkommunerne er i gennemsnit 9,3 procent af husene tomme, mens det kun gælder for 3,6 procent og 4,5 procent i henholdsvis hovedstadsområdet og de resterende kommuner. Nogle af de tomme boliger, hvor der ikke er en fast beboer, er sommerhuse, men rundt regnet er en tredjedel af husene i så dårlig stand, at de bør rives ned.

- Hvis vi har at gøre med en mindre by i et yderområde med for eksempel 3.000 huse, så betyder det, at cirka 270 af boligerne står tomme og forfalder. Problemet vil kun vokse, fordi yderområderne er udfordret af, at langt flere flytter fra landdistrikterne og ind til den lokale hovedby end modsat, og derfor vil der på den lange bane komme endnu flere tomme boliger i de kommuner, siger Maria Schougaard Berntsen.

Se antallet af tomme boliger i din kommune her.