Venø gør sig til for turister: - Flere skal opleve den lykke i livet, det er at bo på en smuk ø

Limfjordsøen Venø kæmper med affolkning. Derfor forsøger øens beboere i denne weekend at kapre nye borgere blandt øens turister.

Et væld af aktiviteter i vand er noget af det, man kan opleve, hvis man i disse dage slår vejen forbi Venø.
Et væld af aktiviteter i vand er noget af det, man kan opleve, hvis man i disse dage slår vejen forbi Venø.
Foto: Erling Roseth

Hvis man spørger de fleste øboere, vil de formentlig sige, at et ø-liv er lig med et godt liv. Det mener de i hvert fald på Venø, og derfor synes de også, at flere burde gøre sig selv den tjeneste og prøve det af.

Over Pinsen forsøger beboerne på Venø at være på charmeoffensiv over for øens turister. Det gør de ved at lokke folk til med gratis færgefart og en masse forskellige arrangementer så som havkajak, skattejagt og kirkevandring.

- Vi vil gerne have, at folk ser, hvilken dejlig ø vi har. De skulle jo gerne få lyst til at komme tilbage og måske endda slå sig ned her, fortæller Erling Roseth, der er formand for Venø Beboerforening.

Venø ligger i Limfjorden tre kilometer nord for Struer. Den er 7,5 kilometer lang og har et befolkningsantal på 180. Det går dog nedad med antallet af øboere, for de sidste tre år er 15 mennesker flyttet væk fra øen. Det svarer til 8 procent.

- Det går desværre den forkerte vej. Vi vil så gerne have, at der kommer flere, og at de bliver her lidt længere. Det er et dejligt sted. Flere skal opleve den lykke i livet, det er at bo på en smuk ø med alle de kvaliteter, vi har. Vi har frisk vind, sol, regnvejr og storm. Vi har det hele, fortæller Erling Roseth.

´Folk samler sig, hvor tingene sker´

De Aktive Venødage, som dagene på Venø er blevet døbt, har allerede tiltrukket flere hundrede mennesker. Heriblandt er det ikke alle, der er helt afvisende for en permanent tilværelse på Venø.

- Jeg tror bare, at trenden er, at folk samler sig, hvor tingene sker. Man mærker, at folk vil ind, hvor der er kort til alting. Personligt kunne jeg godt finde på at flytte hertil. Det er et skønt sted. Der er rigtig smukt her. Jeg er ikke til større steder, og jeg kan godt lide, at der ikke er alt for mange mennesker, siger Mads Lund fra Lem.

Det er dog ikke alle, der ser lige så velvilligt på at rykke teltpælene op for at flytte til den lille Limfjordsø.

- Der er simpelthen så dejligt her, men man kan ikke bare lige smutte afsted for at handle, hvis man mangler noget. Det ville være lidt svært, siger Tine Madsen, der er fra Ebeltoft.

Beboerformanden erkender da også, at det kræver, at man ændrer nogle vaner, hvis man vælger at slå sig ned på Venø.

- Du må planlægge tilværelsen lidt. Se på klokken. Hvornår sejler færgen? Så må man tilpasse sig, men for mig er det overhovedet ikke noget problem, lyder det fra Erling Roseth.

2:14