Flere private udlejninger vil koste midt- og vestjyske jobs

En ny lovgivning for Airbnb vil give private lov til at leje deres hus ud 100 dage om året mod i dag 70. Det vil få konsekvenser for hotelbranchen, advarer Horesta.

hotel_fjordgaarden.jpg
Foto: Mark Killigren Akselsen

Ulige markedsvilkår. 

Så simpelt forklarer bestyrelsesmedlem i HORESTA og direktør på Hotel Fjordgården Brian Madsen udsigten til, at private i fremtiden kan leje deres bolig ud 100 dage om året. Det er den nye Airbnb-lovgivning, der fremover vil give private borgere lov til at leje ud 30 dage mere end de i dag 70 tilladte overnatninger. 

- Der er ingen tvivl om, at det vil tage omsætning fra vores hoteller. Når et hotel mangler bookinger, så er der kun en måde at få tingene til at hænge sammen på. Det er, at vi må sige farvel til medarbejdere, fortæller Brian Madsen til TV MIDTVEST. 

HORESTA vil nu tage kontakt til de enkelte kommuner i midt- og vestjylland. Det er nemlig op til den enkelte kommune at bestemme, hvor mange dage private borgere må leje deres private bolig ud. 

Erkender ansvar

De senere år har hotelbranchen oplevet et sandt boom i antallet af overnattende gæster. Det er især i de store byer folk booker hotel, ikke i de mindre. Derfor vil den nye lovgivning ramme ekstra hårdt på de små hoteller udenfor storbyerne. 

Men er det ikke bare jeres ansvar, at i har et produkt, der er bedre end de private Airbnb-overnatninger?

- Det er klart vores ansvar, at vi kan fremvise et produkt, der er mere attraktivt end at bo privat. Problemet er bare, at vi ofte sammenlignes, men vi har uens konkurrencevilkår. Nu bliver elastikken så trukket længere ud for de private udlejere, end den burde være. Det ønsker vi ikke, forklarer Brian Madsen til TV MIDTVEST. 

I Region Midtjylland er 52,6 procent af hotelværelserne lejet ud i løbet af et år. Tallet for den vestlige del af regionen er 46,9 procent, mens den for det østlige er 55,0 procent. 

Airbnb undrer sig

HORESTAS kritik er i høj grad rettet mod lovgivningen, altså myndighederne. Det kan dog ikke andet end også ses som et angreb på Airbnb og den måde, hvor det multinationale selskab har skabt sin forretning. Hos virksomheden undrer man sig over udfaldet fra HORESTA. 

- Det er altid skuffende, men ikke overraskende, at se hotelbranchen angribe tiltag, der spreder effekter ved turisme også til lokale familier, forretninger og samfund i hele Danmark. I 2018 tilførte Airbnb den danske økonomi 4.2 milliarder kroner, og gæster brugte sidste år 1.3 milliarder kroner på mad og fødevarer i Danmark, lyder det i et skriftligt svar fra Airnbnb til TV MIDTVEST.