Flere penge til bredbåndspuljen

200 millioner er ikke nok, hvis alle områder skal have adgang til velfungerende bredbånd, lyder det fra Region Midtjylland.

Der skal flere penge til bredbåndspuljen, hvis alle områder i det midt- og vestjyske i fremtiden skal have en tidssvarende bredbåndsforbindelse.

Sådan lyder det fra Region Midtjylland, som sammen med regionens 19 kommuner netop har lanceret en handlingsplan for den digitale infrastruktur.

- Bredbåndspuljen er designet til de tyndt befolkede områder, hvor forsyningsselskaberne ikke umiddelbart har en økonomisk interesse i at investere. Hvis staten ikke afsætter de nødvendige midler, sker udbygningen bare ikke, siger Bent Hansen, som er regionsrådsformand i Region Midtjylland. 

Staten har afsat 200 millioner kroner til bredbåndspuljen, men det er altså langt fra nok ifølge de midt- og vestjyske kommuner.

Dækningen er ikke stor nok

I øjeblikket har staten udpeget 280.000 adresser, som kan søge penge fra puljen, men ifølge Energi-, Forsynings-, og Klimaministeriet rækker den i bedste fald til 25.000 adresser og måske reelt kun til 4000.

- Alene her i Region Midtjylland handler det om 46.000 boliger, virksomheder og sommerhuse, der kan søge puljen, siger regionsrådsformand Bent Hansen.

I den strategi- og handlingsplan, som Regionen fredag har vedtaget, er et af forslagene, at staten skal forhandle med mobilselskaberne om at tilbyde abonnenter en form for betalt roaming i Danmark.

Tanken er, at forbrugerne skal have mulighed for at blive omstillet mellem forskellige mobilnet, så man altid får det stærkeste signal.

- Det er tankevækkende, at man nu snakker om muligheden for frit at roame i hele EU, men at man stadig ikke kan gøre det her i Danmark. Hidtil har selskaberne slået sig i tøjret og truet med, at hvis roaming bliver indført, vil de stoppe udbygningen af deres maste- og antennenet, siger Bent Hansen.