Dårlige besøgstal: Ni museer her i landsdelen er blandt de mindst besøgte

Museum Thy har to besøgssteder blandt de mindst besøgte i Danmark, men det er heller ikke målet at få så mange som muligt igennem, lyder det fra museumslederen.

Museumsleder Jytte Nielsen er ganske tilfreds, selv om en af hendes afdelinger sidste år var det andet mindst besøgte i Danmark.
Museumsleder Jytte Nielsen er ganske tilfreds, selv om en af hendes afdelinger sidste år var det andet mindst besøgte i Danmark.
Foto: Jesper Bach Thomsen, TV MIDTVEST

Tælleapparaterne har ikke lige frem været på overarbejde på de små midt- og vestjyske museer.

De statsanerkendte museer opgør årligt besøgstallene i udstillingen for alle besøgssteder, og blandt de 20 mindst besøgte museer finder man ni her i landsdelen.

Skjoldborgs Hus i Thy er det andet mindst besøgte museum i hele Danmark. Her var der sidste år 218 besøgende, og det besøgstal er Museum Thy faktisk glade for.

- Det er et ganske godt besøgstal. Det er ikke et besøgssted, vi har for at slå en besøgsrekord, siger Jytte Nielsen, der er leder af Museum Thy.

Huset har åbent en måned om året, nemlig i juli, hvor der er åbent tre timer hver eftermiddag. Her kommer der et par stykker eller tre hver time, og det er helt fint ifølge museumsledere, som går efter noget andet end besøgstallene.

- Skattepengene skal helst nå længere end til bare en god oplevelse. Det kan ikke være et mål i sig selv at have så mange inde som muligt. Det er et mål at få folk givet en viden, mening og forståelse, så man har et afsæt at tage stilling til ting fra. Det er museernes vigtigste forpligtelse, siger hun.

3:18
Jytte Nielsen, leder af Museum Thy, fortæller, hvorfor 218 besøgende er et fint besøgstal.

Som med gynger og karruseller

Museum Thy har også Fiskerhuset i Agger med i bunden, men museumslederen forklarer, at det er lidt som med gynger og karruseller.

- Vi har mange afdelinger, og det man tjener på gyngerne, smider man måske ud på karrusellen. Sådan skal det være. Det kan ikke være sådan, at vi lefler for besøgstallet fuldstændigt. Vi har også en dannelsesforpligtelse, og det er den, vi har råd til at have.

- Det koster ikke ret meget at have en museumsvært siddende tre timer om dagen og give en god betjening, siger Jytte Nielsen.

I top ti over de mindst besøgte museer i Danmark finder man også Gåsemandens Gård i Hvide Sande og Hattemagerhuset i Tarm - udstillinger, som hører under Ringkøbing-Skjern Museum. Her vil museumsdirektør Mette Bjerrum Jensen, som trådte til 1. november sidste år, nu gentænke de mindst besøgte steder.

Også Haderup Museum under Museum Midtjylland og E Bindstouw i Lysgård under Viborg Museum er blandt de mindst besøgte.

2:29