Flere mænd bliver lamme af mountainbike

Lægerne oplever, at flere og flere midaldrende mænd kommer slemt til skade, når de tager i skoven med deres mountainbike.

mtbskov1.jpg

Danmarks to klinikker for rygmarvsskadede slår alarm, fordi flere af de patienter, de har i rehabilitering, er kommet galt af sted på mountainbike. Oftest opstår brud på hvirvler i nakke eller ryg, når cyklens forhjul ryger i et hul, så rytteren fortsætter frem over styret og rammer underlaget med hovedet først, mens ryg og nakke trykkes voldsomt sammen.

Også neurokirurgen Morten Zebitz Steiness fra Aalborg Universitetshospital ser alt for mange midaldrende mænd på operationsbordet. Ligesom Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital kan melde om en firdobling af antallet af MTB-skader siden 2008, skriver Politiken lørdag.

- Det er en voldsom stigning, som vi er nødt til at få bragt ned. Det ligner en slags epidemi«, siger overlæge Rikke Hansen fra Vestdansk Center for rygmarvsskader i Viborg til Politiken.

Her har man alene i år har behandlet fem mænd, der er helt eller delvis lammet i arme og ben som følge af skader på den bløde rygmarv, der løber inde i rygmarvskanalen i hvirvelsøjlen. Herudover kæmper de med manglende følesans, ingen føling med urinladning og tarmfunktion, påvirket seksualfunktion, forstyrret blodtryk og åndedrætsproblemer.

Friluftsrådet vil nu samle DGI, mountainbikeklubberne, Cyklistforbundet og brancheforeningen af cykelhandlere, for at de sammen med lægerne kan advare og oplyse den nye målgruppe af velbeslåede midaldrende mænd, skriver Politiken.

- Da jeg startede i denne branche for 20-30 år siden, var 80 procent af patienterne unge mænd, der var kommet til skade i trafikken eller ved hovedspring på lavt vand. I dag har vi fået meget mere trafiksikkerhed, og efter store kampagner synes folk, at det er for dumt at springe ud på lavt vand. Til gengæld får vi nu mænd på i gennemsnit 55 år, der er kommet meget galt af sted ved cykelulykker«, siger professor Fin Biering-Sørensen fra Klinik for Rygmarvsskader på Rigshospitalet til Politiken.

Centerfor Rygmarvsskade og Naturstyrelsen har flere gode råd til, hvad man kan gøre for at passe på sig selv på sin mountainbike.

1. Vær især opmærksom ved: Stejle nedkørsler, glatte broer eller stammer, hvor cyklen kan glide. pas på huller, grøfter og mudder.

2. Lær at bruge dit udstyr (mange ulykker sker på grund af tåklips, hvor uerfarne glemmer at klikke ud).

3. Tag kurser i køreteknik.

4. Brug sikkerhedsudstyr. Hjelm er en selvfølge, briller og handsker bruger de fleste. Rygskjold kan gøre en forskel. Husk mobiltelefon.

5. Afpas kørslen efter dit niveau.

6. Stå af cyklen og inspicer den næste del af ruten, hvis du er i tvivl.

7. Hold afstand til køreren foran dig. Minimum 5 cykellængder.

8. Vær hele tiden koncentreret. Sekunders uopmærksomhed kan bringe dig i fare.

 

1:55
Lægerne på Vestdansk Center for Rygmarvsskade i Viborg er bekymrede for de mange mountainbikeulykker.