Jæger: Vi har brug for hjælp til at bekæmpe mårhund

Der har aldrig været så mange mårhunde i den jyske natur som nu. Og det på trods af at jagten på rovdyret har været intensiveret de seneste seks år

Mårhund

Mårhunden er uønsket i den danske natur. Og derfor har Naturstyrelsen siden 2010 kæmpet for at udrydde den. 

- Vi vil ikke have dem her, for vi har vores egne oprindelig hjemmehørende arter af vores rovdyr, konstaterer Naturvejleder og jæger Brian Kjølhede, der arbejder på at nedbringe antallet af mårhunde i den danske natur. 

Men på trods af arbejdet har den invasive art nu bredt sig til hele Jylland. En ny opgørelse fra Nationalt Center for Miljø og Energi på Aarhus Universitet viser, at antallet af mårhunde er eksploderet over de seneste år.
I 2010 blev der registreret 42 dræbte eller dødfundne mårhunde. Det tal regner man med vil være 284 ved udgangen af 2016. Allerede nu kan Brian Kjølhede dog fortælle, at tallet er endnu større. 

- Siden vores rapport er kommet ud har vi fanget flere. Vi er oppe på 375 dyr nu i 2016, siger han. 

Ifølge mårhundejægeren er det dog ikke den igangværende indsats, der fejler noget.

- Alle de mårhunde vi er blevet sat på at fange eller skyde, dem har vi fanget. Så det er faktisk lykkedes. Men vi mangler virkelig hjælp fra befolkningen til at lokalisere dem. Der er mange som har vildtkameraer eller har set dem i nabolaget, og det har vi brug for at få at vide, så vi kan bekæmpe dem, siger Brian Kjølhede. 

Den nuværende indsatsplan var oprindeligt planlagt til at skulle afsluttes ved udgangen af i år, men det er blevet besluttet, at jagten fortsætter i 2017.  Naturstyrelsen og Danmarks Jægerforbund hører meget gerne fra folk, hvis de ser mårhunde i naturen.