Flere læger til udkantsområderne

Fredagens regeringsindgreb i konflikten mellem de praktiserende læger og regionerne indeholder blandt andet en lov, der giver regionerne bedre muligheder for at lokke læger til de tyndtbefolkede områder

130503TomtLaegehus.jpg

I Hurup er de snart færdige med et helt nyt sundhedshus, hvor der er plads til seks praktiserende læger. Men endnu har ikke en eneste læge har sagt ja til at flytte dertil.

Og Hurup er ikke det eneste udkantsområde, hvor det er svært at tiltrække praktiserende læger. TV/MIDT-VEST har tidligere fortalt om flere andre 'udkantsbyer', hvor der ikke er nogen praktiserende læger.

Nu gør regeringen noget ved problemet. I det lovforslag den netop har fremlagt, i forlængelse af konflikten mellem lægerne og regionerne, vil den give regionerne bedre muligheder for at få de praktiserende læger til at flytte til de tyndtbefolkede områder.

- Vi tvinger dem ikke til udkanten. Det kunne vi aldrig drømme om. Men vi giver regionerne nogle muligheder for at planlægge, så det bliver mere tillokkende at flytte dertil, fortæller Simon Kollerup, der er folketingsmedlem for Socialdemokraterne.

Bedre muligheder for planlægning

Helt konkret får regionerne nu frit spil til at nedlægge ydernumre i for eksempel Aalborg, og i stedet lave flere i Hurup. Tidligere har lægerne haft vetoret overfor sådan en beslutning.

På den måde mener Simon Kollerup ikke, at man tvinger lægerne til Hurup. Men der kan komme en situation, hvor det ikke er muligt at få ydernummer til en praksis i Aalborg. Så hvis man har en drøm om sin egen praksis, er man nødt til at starte den i for eksempel Hurup.

- Det er en vetoret mindre til lægerne, men for os andre, er det rigtig godt. Der mangler læger i udkantsdanmark, og den nuværende ordning har med al tydelighed vist, at den ikke ahr formået at få lægerne, til at flytte derud, fortæller Simon Kollerup.