Flere kæmper med følgesygdomme af svær overvægt: - Det er rædselsfuldt

Det er farligere at være fed, end forskere hidtil har troet. Risikoen for multisygdomme er dobbelt så stor hos svært overvægtige end hos rygere, og sygdommene kan de tale med om på Livsstilshøjskolen i Gudum.

Majbritt Lundqvist på 65 år har leddegigt, problemer med ryggen, forhøjet blodtryk og kolesterol som følge af overvægt.
Majbritt Lundqvist på 65 år har leddegigt, problemer med ryggen, forhøjet blodtryk og kolesterol som følge af overvægt.
Foto: Troels Timann Esmarch, TV MIDTVEST

Svært overvægtige har størst risiko for at få flere sygdomme på samme tid.

Det viser en ny rapport fra Statens Institut for Folkesundhed, og Majbritt Lundqvist og Anne Sofie Fogsgaard mærker det på egen krop. De er begge overvægtige.

- Jeg har fået nogle komplikationer, og jeg får besked fra alle læger om, at det vigtigste, jeg kan gøre, er at tabe mig i vægt, fortæller Anne Sofie Fogsgaard.

Når det kommer til multisygdomme er fedme faktisk meget værre end både rygning og et højt alkoholindtag.

Derfor er Majbritt Lundqvist og Anne Sofie Fogsgaard taget på Livsstilshøjskolen i Gudum nær Lemvig for at smide en masse kilo og få et sundere liv.

Fedme giver flere multisygdomme end rygning

Svær overvægt er den livstilsfaktor, der giver flest kroniske sygdomme samtidig - de såkaldte multisygdomme.

De mange følgesygdomme fra overvægt er noget, man mærker. Majbrit Lundqvist har leddegigt, problemer med ryggen, forhøjet blodtryk og forhøjet kolesterol.

- Det er rædselsfuldt jo. Et eller andet sted bliver du bevægelseshæmmet og kan ikke ret meget. Så hvis man ikke gør en indsats selv eller kan få hjælp til det, så er man altså på den, fortæller Majbritt Lundqvist fra Værløse.

Anne Sofie Fogsgaard erkender også, at fedmen har givet hende en række sygdomme.

- Jeg har fået en masse smerter og sådan noget, som jeg ikke burde have nu, siger hun.

Hun kæmper for et bedre liv og for at komme tilbage på arbejdsmarkedet. Hun skal være på livsstilshøjskolen i 18 uger i alt.

Undersøgelsen er ikke overraskende

De to kvinder har mærket på egen krop, hvordan det er at være overvægtig. Derfor overrasker undersøgelsens resultater dem ikke.

Men det overrasker dem, at de oplever, at der er større fokus på rygning som folkesygdom end fedme.

- Når man tænker på, hvor mange der er holdt op med at ryge i forhold til, hvor mange der bliver federe og federe, så synes jeg, det er overraskende, siger Majbritt Lundqvist.

Anne Sofie Fogsgaard kæmper for et bedre liv og for at komme tilbage på arbejdsmarkedet. Hun skal være på livstilshøjskolen i alt i 18 uger.
Anne Sofie Fogsgaard kæmper for et bedre liv og for at komme tilbage på arbejdsmarkedet. Hun skal være på livstilshøjskolen i alt i 18 uger.
Foto: Troels Timann Esmarch, TV MIDTVEST

Det kommer heller ikke bag på Anne Sofie Fogsgaard, at overvægt er mere sundhedsskadeligt end rygning.

- Men når jeg tænker på min egen krop, så undrer det mig ikke, for jeg har været begge dele. Og jeg ved godt, hvad lægerne siger, jeg skal ændre mest på for at få det bedre - og det er vægten, siger hun.

Overrasket politiker

Undersøgelsen overrasker til gengæld politikerne, der nu vil lave en folkesundhedslov.

- Jeg synes, at det er en meget skidt udvikling, og jeg synes, at det er bekymrende for vores folkesundhed, siger Annette Lind, der sidder i Sundheds- og Ældreudvalget for Socialdemokraitet.

Hun mener, at en folkesundhedslov skal være med til at forebygge overvægt ved eksempelvis at få mere motion ind i folkeskolerne.

0:52
Ny forskning viser at svært overvægtige har tre gange større risiko for at blive ramt af multisygdomme, som det hedder.