Første gang i 20 år: Flere danskere tænder smøgen

For dårligt samarbejde mellem sundhedsvæsen og rygestoptilbud er blandt årsagerne til, at antallet af rygere for første gang i 20 år stiger.

Flere voksne danskere sætter ild til cigaretten.
Flere voksne danskere sætter ild til cigaretten.
Foto: Morten Fyrstenborg, TV MIDTVEST

Siden 1.august har Salling Group reduceret antallet af solgte cigaretter med 20 millioner set i forhold til samme periode sidste år. Den historie fortalte TV MIDTVEST onsdag. Tiltaget fra koncernen kan dog ikke ændre på det fakta, at flere danskere vælger at sætte ild til cigaretten.

I den årlige undersøgelse af danskerens rygevaner udarbejdet af Sundhedsstyrelsen, Hjerteforeningen, Kræftens bekæmpelse og Lungeforeningen fortæller 23 procent af den voksne befolkning, at de ryger. I 2016 var tallet 21 procent, det er første gang i 20 år antallet af rygere i Danmark er steget. 

- Vi ved, at rygning har fatale konsekvenser, både menneskeligt og for vores samfund, og der skal flere indsatser til for at vende den triste udvikling: Markant højere tobakspriser, miljøer uden røg og tobakken skal gemmes væk, så den ikke frister. I Lungeforeningen ved vi også, at det virker, når personer, der ryger, indgår aftaler om rygestop i de helt nære relationer mellem ægtefæller, kollegaer og venner. Chancen for at blive røgfri er også op til fem gange større, hvis man får professionel hjælp i forbindelse med sit rygestop, siger Anne Brandt, direktør i Lungeforeningen.

Bedre samarbejde nødvendigt

Organisationerne bag undersøgelsen oplever generelt gode tendenser blandt læger, tandlæger og kommuner til at der opfordres til rygestop. De gode intentioner skal dog i langt højere grad følges op med direkte henvisninger til rygestopkurser end tilfældet er i dag. 

- Vi ved, at opfordring til rygestop fra sundhedspersonale motiverer til at stoppe med at ryge! Men der er langt igen. Ca. 635.000 personer, der ryger, ønsker at stoppe med at ryge, og vi har alle sammen et ansvar for at sikre, at de ved, hvor de kan få den bedste mulige hjælp, nemlig i kommunerne, siger Niels Sandø, konstitueret enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

Rygning er årligt årsag til 13.600 dødsfald og den vigtigste årsag til, at danskerne lever kortere end deres europæiske naboer. 

1:59
Salling Group valgte fra den 1. august at gemme sine tobaksvarer væk. Det har betydet, at der i 2018 blev langet 20 millioner færre cigaretter over disken i Netto, Føtex og Bilka.