Flere bliver ved med at arbejde efter pensionsalderen

De seneste 10 år er andelen af personer, der fortsætter med at arbejde efter pensionsalderen, fordoblet her i landsdelen.

1:56
Thomas Andersen holder fast i ar arbejde, selv om han ikke længere er nødt til det.
Foto: Mikael Andersen, TV MIDTVEST

Flere midt- og vestjyder arbejder videre, selvom dåbsattesten egentlig tillader, at de går på pension. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Faktisk er andelen, der fortsætter med at arbejde efter pensionslalderen de seneste ti år steget med tæt på 60 procent her i landsdelen. 

Med i statistikken er Thomas Andersen, der for snart 40 år siden begyndte som selvstændig tømrermester. I dag er ledelsen af livsværket overladt til sønnen, men 66-årige Thomas Andersen arbejder ufortrødent videre som ansat i firmaet.  

- Jeg vil nødig hjem og sidde hele tiden, men omvendt vil jeg gerne gå lidt ned i tid, og det får jeg nok også mulighed for, siger Thomas Andersen.

Flere ældre er i beskæftigelse

Der bliver flere og flere som Thomas Andersen: Ældre mennesker, der bliver hængende lidt længere på arbejdsmarkedet, end dåbsattesten normalt kræver. 

Ifølge Danmarks Statistik er antallet af beskæftigede i vores del af landet, der har passeret pensionsalderen, steget fra 10.472 i 2008 til 16.383 i 2017.

- Jeg vil ikke engang kalde det en ekstra skalle. Jeg tror egentlig, mange synes, at de kan godt byde ind med noget mere. De vil måske gerne have nogle fridage en gang imellem, men de vil også gerne gå på arbejde og have den tilknytning til en arbejdsplads, siger Thomas Andersen.

72-årig arbejder fuld tid

I Viborg nærmer 50-års jubilæet som ejendomsmægler sig hastigt for 72-årige Svend Døssing, der arbejder hos Estate Torsten Nielsen.

- Mit arbejde har altid været min hobby, og jeg har faktisk ikke rigtig følt, at jeg var på arbejde, så hvorfor skulle man stoppe, siger han.

Efter mange år som selvstændig er han nu blevet lønmodtager, men han arbejder stadig på fuld tid. 

- Jeg tror ikke, jeg ville være nem at omgås derhjemme, hvis jeg ikke arbejdede. Jeg spiller ikke golf og har aldrig gjort det, siger Svend Døssing med et smil.

Tilbage i Skive regner Thomas Andersen dog ikke med at blive hængende for evigt.

- Nu trapper vi lidt længere ned, men jeg bliver i hvert fald ved indtil december næste år. Der har jeg meddelt min søn, at jeg holder, siger tømrermesteren.

På landsplan er antallet af bekæftigede over pensionsalderen fordoblet de seneste 10 år.