Flere beskytter sig mod indbrud

Mobil app og hjemmeside har givet ordningen Nabohjælp et løft

Over 46.000 husstande er med i Nabohjælpen, det viser tal fra Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden. Nabohjælp er ellers ingen ny opfindelse. Ordningen blev lanceret i 1986, men var i starten ikke den store succes.

I 2012 besluttede Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden at relancere den gratis ordning, der blev udvidet med en mobil app og en hjemmeside. Her kan naboer informere hinanden om f.eks. mistænkelige personer i kvarteret og dele en feriekalender. Og det har givet ordningen et løft, fortæller Lone Harlev fra Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden.

- Før var det typisk folk over 60 år, der tilmeldte sig. Nu ser vi at mange 30-50 årige tager Nabohjælp til sig, siger Lone Harlev til DR Midt & Vest. 

Undersøgelser viser, at op til hvert 4. indbrud kan undgås med organiseret nabohjælp. Især fordi indbrudstyven ikke bryder sig om risikoen for at blive kigget over skulderen af årvågne naboer, fortæller politikommissær Jørgen Pedersen fra Midt- og Vestjyllands Politi.

Alene i hans politikreds, som tæller 11 kommuner, har 1712 flere husstande tilmeldt sig på et halvt år, så der nu er 4031 husstande, der officielt er på udkig efter indbrudstyve.

- Vi synes, at det er en rigtig god idé at folk tilmelder sig, når vi har mulighed for at nedsætte antallet af forbrydelser med op mod 26 procent, siger politikommissæren. En undersøgelse fra 2012 viser, at 76 procent af danskerne har en form for uformel nabohjælp.

Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden håber, at flere af dem nu vil gøre aftalen mere officiel ved at bruge www.nabohjælp.dk.

- Det er rigtig fint, at mange aftaler at holde øje med hinandens hjem. Men ved at gøre det officielt, giver naboer hinanden et mandat, der siger, at det er okay at kigge over hækken til naboen eller at spørge en mistænkelig person på gaden, siger Lone Harlev fra Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden.